Вчителі загальноосвітніх шкіл будуть самі вибирати літературу, за якою будуть навчатися діти. Про це заявив заступник міністра освіти і науки України Павло Полянський, повідомляє Радіо Свобода.

За його словами, зараз мова йде про підручники для 4-го і 7-го класів.

«Конкурс розпочався, ми вже зробили три кроки. Ідея полягає в тому, що автори або видавці створюють в електронній формі оригінал-макети підручників, які надходять електронною поштою до кожної з більш ніж 17 тисяч шкіл. Вчитель отримує у вільному доступі всі оригінал-макети та лайкає той, який йому видається кращим», - розповів Полянський.

Таким чином, Міністерство освіти не отримає узагальнене враження від обласних департаментів освіти, а думку вчителів.

Що стосується друку нових підручників, то, за словами Полянського, на це поки що коштів немає.

«Взагалі зараз про слово «друкувати» в контексті бюджету говорити нічого не будемо, держава (зробити це. - Ред.) не зможе, тому що мало замовлень. Але ми надамо дозвіл, щоб ці підручники, які експертами та вчителями будуть визнані придатними для використання, потрапили в школи», - сказав заступник міністра.

За словами чиновника, досі рейтингування підручників таким чином не проводили в жодній країні.

«Кожен крок цього конкурсу є абсолютно публічним. В Інтернеті у соцмережах є прізвища понад п'яти тисяч експертів, які були запропоновані. В онлайн-режимі ми робили сліпе жеребкування цих експертів», - підкреслив Полянський.

Раніше Міністерство освіти ліквідувало Інститут інноваційних технологій і змісту освіти, який пов'язували з непрозорими процедурами закупівлі та друку підручників, повідомила перший заступник міністра освіти і науки України Інна Совсун.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

85