Відсутність реформ і війна відкинули українську економіку на п'ять років назад і дефолт держави стає все більш реальним, пише «Капітал».

«Деякі прогнози, дані економістами і членами Кабінету Міністрів на початку року, виправдалися. Мало хто з них зміг передбачити крах економіки у зв'язку з війною на Донбасі, анексією Криму та обвалом гривні. Ще в січні до масових протестів і зміни влади в уряді очікували зростання ВВП за рахунок збільшення споживання і відновлення експорту в Росію. Але все вийшло з точністю до навпаки», - зазначає газета.

Видання нагадує, що протягом року вже нова влада кілька разів була змушена переглядати розрахунки. У своєму останньому прогнозі Міністерство фінансів зупинилося на тому, що спад економіки в 2014 р. складе 6,5 %. Від'ємний показник ВВП заклали і на наступний рік. Вийти на нульовий рівень економіка зможе не раніше, ніж у вересні-жовтні 2015 р., вважає керівник аналітичного департаменту ІК SP Advisors Віталій Ваврищук. І то за умови, що ситуація на Донбасі не буде погіршуватися.

«Цього року на тлі падіння гривні дорожчало практично все - від продуктів харчування до промислової продукції. За 11 місяців споживчі ціни в країні зросли на 21,2 %, тим самим майже наздогнавши рівень інфляції п'ятирічної давності. На початку січня, коли Державна служба статистики оприлюднить дані за весь минулий рік, підсумкове значення цього показника може й зовсім оновити рекорд. За прогнозом глави Національного банку Валерії Гонтаревої, інфляція може скласти 25 %. Дорожчав цього року не тільки імпорт. Українські виробники, які використовують імпортні комплектуючі та сировину, також змушені підвищувати ціни. Зростала вартість і аграрної продукції через подорожчання палива», - йдеться в статті.

«Не дивно, що на тлі інфляції, що зростає, скоротився обсяг роздрібних продажів. За 11 місяців у порівнянних цінах товарообіг упав на 7,5%. Хоча в грошовому вираженні обсяг продажів зріс - насамперед за рахунок підвищення цін. Споживчі настрої українців, як випливає зі звіту аналітиків компанії GfK Ukraine, також погіршувалися через побоювання безробіття і подальшого ослаблення гривні. Не додавав оптимізму і рівень доходів громадян. З початку року середня зарплата українців зросла з 3148 грн на початку року до 3509 грн до початку листопада - трохи більше ніж на 10 %. Тоді як ціни підскочили вдвічі більше (на 21,2 %)», - пише газета.

Для промисловості рік був неоднозначним. Наприклад, металургійні підприємства завдяки зростанню цін отримали більший дохід. Але через подорожчання сировини та переоцінки валютних кредитів компанії, замість того щоб завершити рік з прибутком, отримають колосальні збитки. За 9 місяців 2014 р. від'ємний фінансовий результат промислових підприємств склав понад 79 млрд грн. До того ж багато компаній підкосили події на Донбасі. В результаті воєнних дій припинено роботу низки підприємств, зруйновано інфраструктуру заводів та під'їзні шляхи до них.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк на одному з перших засідань оновленого уряду сказав, що «економіка страждає в першу чергу від війни». «Ті цифри, які ми сьогодні маємо, свідчать про одне: об'єктивно відбувається падіння промислового виробництва, падіння ВВП, національна грошова одиниця знецінена, резерви скорочуються», - констатував прем'єр.

Списувати крах економіки на війну зручно. Але питання є й до самого уряду. В Європейській бізнес асоціації (ЄБА), аналізуючи дані опитування компаній у ІІІ кварталі, дійшли висновку, що бізнес став скептично ставитися до будь-яких обіцянок влади. За словами виконавчого директора ЄБА Ганни Дерев'янко, компаніям заважає відсутність реальних реформ. До того ж частина опитаних ЄБА топ-менеджерів заявили про зростання корупції і збереження колишніх тіньових схем.

Видання зазначає, що ударом для економіки стало скорочення іноземних інвестицій. Це сталося головним чином через валютну різницю. За 9 місяців цього року нерезиденти вклали в Україну $ 1,91 млрд, вилучивши $ 0,89 млрд. Однак негативна курсова різниця склала $ 9,41 млрд. За підсумками трьох кварталів 2014 р. обсяг накопичених прямих інвестицій дорівнював $ 48,52 млрд, що на $ 4,47 млрд менше, ніж на початку року.

«Без грошей західних інвесторів та у зв'язку із скороченням експорту в Україну зайшло мало валюти. Тоді як з міжнародних резервів НБУ довелося брати кошти для розрахунків за газ і виплати боргів. Довелося навіть розпродавати золото. У результаті до 1 грудня у золотовалютному резерві залишилося всього $ 9,97 млрд. Менше було тільки в грудні 2004 року, коли обсяг ЗВР становив $ 9,715 млрд. Частину доларів із засіків Нацбанку було направлено на інтервенції для підтримки стабільності курсу гривні. Однак бажаного результату це не дало, і після парламентських виборів НБУ практично припинив продаж валюти», - наголошується в матеріалі.

«Нинішній стан резервів викликає побоювання не тільки з точки зору курсових стрибків, але й у зв'язку з майбутніми виплатами за державним боргом. За попередніми розрахунками Мінфіну, наступного року уряду доведеться виплатити понад 207 млрд грн, що майже на 20 % більше, ніж нинішнього. Причому обсяг боргу невблаганно зростає - і через девальвацію, і постійних нових позик. Цього року Україна поставила вкрай неприємний для себе рекорд - державний і гарантований державою борг за підсумками року перевищить 65 % ВПП. Брати більше країна собі дозволити не може. Але без позикових грошей розрахуватися з попередніми боргами не вдасться. Дефолт держави стає все більш реальним. Тому в уряді роблять ставку на транші від МВФ, які стануть для економіки України рятувальним колом, але все ж навряд чи дозволять їй піднятися на борт», - підкреслює газета.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

80