Бюджет у 2015 році будуть постійно переглядати. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив екс-міністр економіки, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий.

«Уряд намалює гарний показник курсу в середньому за рік, наприклад, 20 грн за долар (у бюджеті на 2015 рік. - Ред.). Потім про це всі забудуть. У 2013 році закладався курс 8,5 грн за долар на 2014 рік. І хтось про це згадав? Хто несе за це якусь відповідальність?», - поставив риторичне запитання Лановий.

Також, він вважає занадто оптимістичними показник інфляції, закладений у бюджет-2015.

«Покажуть інфляцію 11%, а вона буде десь 30-40%. Й іншої вона точно не буде. Влада буде із задоволенням збільшувати надходження до бюджету за рахунок девальвації. Цього ж року звели баланс бюджету. І Яценюк говорив про це, як про досягнення уряду. А це просто інфляція і девальвація підняла й надула цю грошову масу, номінальну, а не реальну вартість. Ми всі й економіка тільки втратили, а не набули. Але Кабмін формально звів бюджет», - пояснив він.

Лановий спрогнозував практично щомісячні уточнення проекту бюджету-2015.

«Виправдовуватимуться тим, що курс якось неправильно визначили чи щось інше почнуть переглядати. І будуть увесь час збільшувати борг, запозичення. Запровадять ще якийсь військовий податок. На жаль, у 2015 році падіння промисловості і ВВП буде таким же, як у 2014, а то й більшим. Більше, ніж поточного року, може виявитися і зростання інфляції. Не буде ситуація поліпшуватися, так просто настільки сильні негативні тенденції руйнування економіки не подолати. І йде руйнування зсередини країни. Нас уже викинули з багатьох зовнішніх ринків, здебільшого, китайці. І вони вже ці ринки так просто нам не віддадуть», - переконаний екс-міністр.

Тетяна Григор'єва

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

72