Масових відключень електроенергії по всій країні, в тому числі у населення, уникнути вже не вдасться. Про це пише газета «Вести».

Наголошується, що це визнали в Міненерго, де в понеділок відзначали День енергетика. Пообіцяли опублікувати графіки віялових відключень на тижні. «Ситуація надкритична», - заявив заступник голови Міненерго Олександр Светелік. Причина все та ж. Запасів вугілля на українських ТЕС і ТЕЦ більше не стало. Якщо в січні їх було понад 4 млн т, то вчора при мінімальному підвезенні залишалося трохи більше мільйона тонн. На одних ТЕС запасів вистачить на 2-7 днів, а наприклад, на Трипільській ТЕС, яка постачає Київську область, енергетичне вугілля просто закінчилося. Тому зупинили всі вугільні блоки, залишивши в роботі один газомазутний.

«Його залишили суто для забезпечення Українки (місто в Київській області. - Ред.), - говорить голова наглядової ради ВАТ «Київенерго» Іван Плачков. - Чи вплине зупинка, по суті, Трипільської ТЕС на енергопостачання інших населених пунктів Київської області та Києва? Оскільки у нас єдина енергосистема, то вона вплине на всю країну, збільшивши дефіцит енергії. Через це можуть збільшитися почергові (ланцюгові) відключення електроенергії по всій Україні. У Києві відключення теж є, але промислових об'єктів, а масові доберуться до столиці в останню чергу через велику кількість урядових і лікувальних установ, які заборонено відключати. Що стосується київських ТЕЦ, то обидві працюють, хоча газу і не вистачає».

Всього, за даними «Укренерго», вчора по всій країні не працювали 30 блоків станцій. Результат - країні не вистачало 5 гігават потужності, що становить 20% добового споживання країни. Тому, вважають експерти, такі графіки відключення світла, як у Харкові, де планують відключати електроенергію три рази в день по дві години, можуть стати нормою для всієї країни. «І зараз в Україні тепло. Тому, що буде, коли вдарять морози, і споживання різко зросте, я навіть боюся подумати», - говорить експерт енергоринку Дмитро Марунич.

Директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський вважає, що відключення триватимуть в країні до кінця опалювального сезону: «Питання тільки в тому, наскільки вони будуть масовими. Але ситуацію із закупівлею антрацитового вугілля, яке нам потрібне, довели до того, що тепер вона вже залежить від політиків. Так, це вугілля є у Південній Африці та Австралії. Але воно нас не врятує через тривалість доставки та обмежені можливості наших портів з перевалки. Тому варіант для нашої влади неприємний, але єдиний: розблокування поставок вугілля з так званих республік і імпорт електроенергії з Росії».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

50