Організація країн - експортерів нафти (ОПЕК) не знижуватиме видобуток, навіть якщо ціни на нафту опустяться до $20 за барель, заявив в інтерв'ю Middle East Economic Survey міністр нафти Саудівської Аравії Алі аль-Нуямі.

«Де б не опинилися ціни, скорочення видобутку не в інтересах виробників ОПЕК, - переконаний він. - Якщо вона опуститься до $20, $40, $50 або $60, це не стосується справи».

За словами міністра, світ може ніколи більше не побачити нафту по $100 за барель. «Якщо Саудівська Аравія знизить виробництво, ціни підуть вгору, і росіяни, бразильці і розробники сланців у США заберуть мою частку (ринку. - Ред.)», - підкреслив аль-Нуямі, повідомляє ТАСС.

За його оцінками, бюджети країн Перської затоки здатні витримати тривалий період зниження цін, оскільки собівартість видобутку в регіоні становить $4-5 за барель. Першими, за оцінкою міністра, постраждають шельфові проекти Бразилії, країн Західної Африки та Арктики. «Так що рано чи пізно, скільки б вони не протягнули, врешті-решт їхні фінансові можливості змусять їх скоротити видобуток», - прогнозує він.

«Ми хочемо сказати світові, що тільки країни з високою ефективністю видобутку нафти заслуговують частки на ринку», - зазначив міністр нафти Саудівської Аравії.

Нагадаємо, вартість постачань у лютому техаської світлої нафти (WTI) зменшилася в понеділок на торгах у Нью-Йорку на 1,87 (3,27%) - до $55,26 за барель. Причиною цього стали заяви представників Саудівської Аравії про те, що країна поки не має наміру знижувати обсяг видобутку «чорного золота».

Ціна нафтового «кошика» ОПЕК 22 грудня підвищилася на 1,38 долара, або на 2,5%, - до 56,90 долара за барель.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом