Верховна Рада України внесла зміни до законів України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» та «Про основи національної безпеки України», що передбачають відмову від позаблокового статусу країни.

За президентський законопроект №1014-3 в цілому проголосувало 303 парламентарі.

Згідно з текстом законопроекту з статті 11 виключається поняття позаблоковості. Тепер ця стаття викладається у такій редакції: «Україна як європейська держава здійснює відкриту зовнішню політику і прагне до рівноправної співпраці з усіма зацікавленими партнерами, виходячи насамперед з необхідності гарантії безпеки, захисту суверенітету та територіальної цілісності України».

Також, згідно із законом, основним положенням про зовнішню політику є поглиблення співпраці з країнами Північноатлантичного договору з метою досягнення критеріїв, необхідних для вступу в НАТО.

Відповідно до закону, пріоритетом національних інтересів України є інтеграція країни в політичний, економічний, правовий простір з метою набуття членства в ЄС.

Основними напрямами державної політики з питань національної безпеки є поглиблена співпраця з НАТО з метою досягнення критеріїв, необхідних для членства в Альянсі.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом