Московський міський суд відхилив апеляційну скаргу захисту української льотчиці Надії Савченко, визнавши законним рішення Басманного суду Москви про продовження її арешту до 13 лютого 2015 року.

Як передає УНІАН, таке рішення оголосив суддя Мосміськсуду.

Адвокат Марк Фейгін запропонував звільнити Савченко під заставу в 1 млн руб. і продовжити розгляд у справі.

За його словами, ухвалою Верховного Суду РФ слідство зобов'язане подати суду конкретні докази «про безпосереднє пособництво Савченко у вбивстві російських журналістів», щоб утримувати обвинувачену під вартою.

Фейгін наголосив, що Савченко є депутатом, і не тікатиме від слідства.

«Депутат Верховної Ради - це не звичайний кримінальник, він не тікатиме», - сказав адвокат, підкресливши, що Савченко як делегат ПАРЄ отримає дипломатичну недоторканність.

При цьому Фейгін заявив, що Савченко є військовополоненою і проти неї не може вестися слідство, і Росія взяла на себе відповідні зобов'язання.

За словами слідчого, Савченко обвинувачується в злочині, що передбачає покарання від 3 років до довічного ув'язнення.

Він заявив, що Савченко «може продовжити злочинну діяльність і сховатися на території третьої держави», а також може «погрожувати потерпілим та свідкам», знищити докази.

Представник прокуратури і слідчий запропонували суду залишити скаргу без задоволення і залишити льотчицю під вартою.

Своєю чергою Савченко заявила, що в разі незміни судом їй запобіжного заходу вона продовжить безстрокове голодування до моменту звільнення або смерті.

«Для того щоб мене почали лікувати в СІЗО-6, мені довелося оголосити голодування, на цей момент є докази моєї невинності, вони є у слідства, але слідство продовжує брехати, - сказала Савченко. - Якщо така позиція буде продовжуватися далі, і слідство тягтиме час і не виконуватиме свою роботу, якщо сьогодні вирок суду не зміниться, я оголошую голодування безстрокове, поки не буде повернення в Україну або до останнього дня життя в Росії.

Як раніше повідомляв ForUm, Савченко воювала на сході України у складі добровольчого батальйону «Айдар» і в червні потрапила у полон під містом Щастя Луганської області. 8 липня вона виявилася у РФ, у воронезькому СІЗО. 9 липня їй було офіційно пред'явлено обвинувачення в пособництві у вбивстві російських журналістів. Савченко всі обвинувачення відкидає. Українська сторона вимагає її звільнення.

27 жовтня Басманний суд міста Москви ухвалив рішення про продовження утримання під вартою Савченко до 13 лютого 2015 року.

У жовтні Савченко була обрана депутатом Верховної Ради України від партії «Батьківщина», а 19 листопада ЦВК зареєструвала її народним депутатом України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом