Вихід з нинішнього конфлікту для української економіки залежатиме від здатності українського уряду залагодити конфлікт на сході країни, від його готовності почати анонсовані рік тому реформи, а також від готовності партнерів - ЄС, США, МВФ надати фінансову допомогу. Про це в інтерв'ю словацькому інтернет-виданню Aktuality.sk. розповів колишній перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов.

За його словами, в Україні зараз інфляція становить понад 20% річних, спостерігається колапс цілих галузей, переддефолтний стан державних фінансів. Тому не дивно, що оцінки стану економіки приблизно однакові у всіх - МВФ, Світового банку та експертів. Так, міжнародне рейтингове агентство Moody's очікує падіння ВВП України за підсумками 2014 року на 8%. У 2015 році українська економіка скоротиться ще на 2%. Як зазначив Арбузов, він згоден з таким прогнозом, а також з причинами такого глибокого падіння - політичною невизначеністю і геополітичною напруженістю, відсутністю реальних реформ.

При цьому він не виключив, що ситуація може зайти в такий глухий кут, з якого дефолт буде не найгіршим виходом.

«Є сценарії, за яких буде вже не до економіки - моя країна припинить своє існування як єдина держава. Але я дуже сподіваюся, що до цього все-таки не дійде. Що політики, а я маю на увазі, насамперед, політиків у Києві та українських регіонах, виявлять мудрість, державний підхід до вирішення тих проблем, які стоять перед країною», - підкреслив він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

40