В Україні у 2014 році практично не було досягнень у сфері економіки. Таку думку Forum'у висловив економіст Борис Кушнірук.

«Цей рік був складним, зокрема і в економіці. На жаль, саме в економічній площині у нас дуже мало досягнень. Це рік втрачених можливостей і повної відсутності правильних рішень в умовах поглиблення кризи, яка супроводжується зовнішньою агресією», - сказав Кушнірук.

За його словами, не було вжито заходів для запобіганню нинішній кризі.

«Що не було зроблено? Та практично нічого не було зроблено. Не було кроків з жорсткого скорочення державних функцій, а відповідно корупції, не забезпечена прозорість державних розтрат, не ввели системи максимально ефективного використання державних коштів за рахунок впровадження системи електронних торгів, жодного кроку щодо демонополізації. Нічого не зробили в енергозбереженні та у сфері скорочення державних видатків. А без цього навряд чи можна говорити про зниження податкового тиску на економіку. Якщо не зменшити державні видатки, то зменшення податків призведе до збільшення дірки у бюджеті», - каже він.

Економіст зазначив, що через незбалансований бюджет Україна отримала високий рівень інфляції. «НБУ нічого не залишалося робити, як друкувати гроші, щоб закривати золотовалютними резервами дірки в бюджеті і прорахунки економічної політики уряду», - додав економіст.

Кушнірук як позитивні зміни назвав «певні зміни, пов'язані з роботою НАК «Нафтогазу». «Нам вдалося почати закупівлі газу не тільки в Росії, але й у західних країн. Були підписані контракти з Норвегією, що можна вважати гарним знаком. І з економічних досягнень це все», - переконаний експерт.

«Був непоганий урожай зернових, але враховуючи зниження цін на світових ринках, великої вигоди ми не отримали. Хоча це підтверджує, що аграрний сектор в Україні - один із ключових секторів економіки», - нагадав Кушнірук, додаючи, що негативних тенденцій цього року було в рази більше, ніж позитивних.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

78