Президент України Петро Порошенко дасть доручення Раді національної безпеки та оборони врегулювати питання координації та контролю гуманітарних вантажів, заявляє уповноважений Президента України з врегулювання конфлікту в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко.

«Президент України дасть доручення секретарю Ради національної безпеки та оборони і Раді національної безпеки та оборони якнайшвидше вивчити ситуацію, що відбувається з гуманітарними місіями, і прийняти рішення (щодо координації та контролю пересування гуманітарних вантажів. - Ред.)», - заявила Геращенко.

Вона пояснила, що пересування і доставка гуманітарних вантажів має бути скоординована й проходити в рамках закону. «Дуже важливо, щоб українська держава знала про те, що передають на територію, підконтрольну бойовикам, і знала, що цей вантаж має виключно гуманітарний характер», - зазначила народний депутат.

Вона також наголосила, що представники української влади також повинні бути впевнені, що гуманітарний вантаж, який доставляється українським громадянам на територію, підконтрольну незаконним збройним формуванням, дійде до адресата і потрапить у руки найбільш нужденним.

Геращенко також нагадала, що існує домовленість про необхідність залучення міжнародних організацій, таких як Червоний Хрест, ОБСЄ, ООН, для того щоб вони сприяли створенню гуманітарного коридору, яким можна було б доставити гуманітарний вантаж. За її словами, у разі неможливості створення такого коридору можна було б забезпечити приїзд з території, що не контролюється владою, керівників установ, в яких перебувають представники незахищених верств населення, щоб ті вивезли гуманітарний вантаж, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Геращенко підкреслила, що Україна в змозі забезпечити людей продуктами харчування та товарами першої необхідності, однак ключовим залишається питання безпеки.

Вона нагадала, що з серпня українська влада намагалася доставити на цю територію гуманітарні вантажі. Геращенко також зазначила, що питання гуманітарної ситуації на території, підконтрольній НЗФ, має стати однією з тем запланованих Мінських консультацій.

Як раніше повідомляв ForUm, засідання Ради національної безпеки та оборони відбудеться 20 грудня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом