Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною постанову Кабінету міністрів, якою уряд зобов'язав найбільших промислових споживачів купувати газ винятково у НАК «Нафтогаз України». Учасники ринку вердиктом суду задоволені, але відкривати шампанське ще рано - рішення набуде чинності, якщо Кабмін у найближчі два тижні не подасть апеляцію, пише «Капітал».

Рішення про незаконність постанови Кабінету міністрів № 647 «Про порядок закупівлі природного газу промисловими, енергогенеруючими і теплогенеруючими підприємствами (в частині промислових обсягів газу)» Окружний адміністративний суд Києва ухвалив у вівторок ввечері. Про це «Капіталу» відразу після засідання суду повідомив в. о. президента всеукраїнської громадської організації «Союз учасників лібералізації газового ринку» Олег Бакулін. За його словами, колегія з трьох суддів визнала незаконними та нечинними пункти 1-4 цієї постанови, які безпосередньо зобов'язували промислові підприємства купувати газ у «Нафтогазу». Водночас це рішення не стосується пункту 5, який скасував попередні постанови Кабміну про обов'язкову закупівлю газу у «Нафтогазу» - № 596 і № 599.

Бакулін пояснив, що суд оголосив тільки резолютивну частину, а повний текст рішення оприлюднять протягом п'яти днів, після чого у Кабміну є декада на подачу апеляції. Співрозмовник видання назвав це рішення концептуальним для ринку: «Кабміну вказали на те, що ця постанова суперечить закону, а при його прийнятті були допущені порушення».

За словами Бакуліна, з розглянутих у ході засідання документів, наданих відповідачами, стало зрозуміло, що Міністерство юстиції провело правову експертизу не до, а після прийняття постанови, чим був порушений регламент Кабміну. Він також додав, що постанову Кабміну не було погоджено в Антимонопольному комітеті та Державній службі з питань підприємництва.

У пояснювальній записці до проекту постанови Кабміну було зазначено, що вона не є регуляторним актом. «Хоча це не так - проект постанови потрібно було опублікувати і приймати до нього зауваження від зацікавлених сторін та громадськості», - зазначив Бакулін.

Однак, незважаючи на рішення суду, постанова Кабміну поки що діє. Як уточнив Олег Бакулін, це рішення суду чинності ще не набуло. «Воно набуде чинності після закінчення строків оскарження (10 днів з моменту отримання повного тексту рішення), якщо апеляційна скарга не буде подана. Якщо її подадуть, то рішення набуде чинності після апеляційного розгляду, у разі підтвердження рішення першої інстанції», - пояснив він.

Цю інформацію також підтвердив «Капіталу» один з операторів газового ринку, присутній на засіданні суду. Джерело повідомило, що в суді сторону відповідача представляли юристи Кабінету міністрів і НАК «Нафтогаз України». При цьому останні поводилися значно активніше за перших. «Вони намагалися затягнути розгляд і подавали безліч клопотань: про притягнення в якості сторони справи на стороні відповідача Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, Антимонопольного комітету і Міністерства енергетики та вугільної промисловості, а також про перенесення розгляду справи та про відведення складу суду... Але суд клопотання не задовольнив і ухвалив рішення на нашу користь», - сказав співрозмовник «Капіталу», висловивши впевненість, що Кабмін і «Нафтогаз» апеляцію подавати все-таки будуть.
Оскаржена, але поки чинна постанова зобов'язує 168 енергогенерувальних, теплогенерувальних та промислових підприємств у період з 1 грудня 2014 р. по 28 лютого 2015 р. закуповувати газ винятково у «Нафтогазу». Однак позов про незаконність документа ініціювали тільки компанії «Природні ресурси», «Східний геологічний союз», «Куб-Газ», «Тисагаз», «Енерго-сервісна компанія «Еско-Північ», «Нафтогазвидобування», спільне підприємство «Полтавська газонафтова компанія» та компанія «Нафтогаз-Альянс».

Начальник юридичного департаменту ІСД Сергій Ткаченко сказав «Капіталу», що вважає цю справу знаковою, оскільки в ній взяли участь представники всіх учасників ринку природного газу - газовидобувні компанії, трейдери і промислові споживачі: металургійні та хімічні підприємства. «Суд дуже уважно вивчив усі аспекти справи та аргументи сторін. Судове засідання тривало більше трьох годин. В результаті суд прийняв абсолютно законне рішення», - вважає він. При цьому Ткаченко зазначив очевидну слабкість правової позиції уряду і «Нафтогазу». «Кабінет міністрів не зміг аргументувати свою позицію ні щодо законності постанови по суті, ні щодо законності процедури її прийняття. Ми вважаємо, що рішення по цій справі є надзвичайно важливим для всіх учасників ринку природного газу не тільки в поточному періоді, але і закладе хороший правовий фундамент для подальшої лібералізації ринку природного газу», - підкреслив він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом