Пропозиція цукру на українському ринку у 2014/2015 маркетинговому році майже вдвічі перевищить потребу в цьому продукті, тому, якщо вітчизняні виробники не зможуть знайти для нього експортні ринки збуту, то у 2015 році посівні площі під цукровим буряком в Україні будуть істотно скорочені.

Про це повідомив заступник генерального директора асоціації «Укрцукор» Петро Борисюк у ході агродебатів «Перспективи вітчизняної цукрової галузі на європейському ринку».

За його словами, виробництво цукру в Україні поточного МР перевищить 2 млн тонн, а з урахуванням перехідних запасів пропозиція на українському ринку складе 2,4 млн тоннз а внутрішньої потреби країни в 1,6 млн тонн, передає УНІАН.

«Якщо він залишиться в Україні, то я можу гарантувати, що навесні буде засіяно менше 200 тис. га під цукровий буряк», - сказав Борисюк, уточнивши, що у 2014 році площі під цукровими буряками в Україні склали 333 тис. га.

При цьому він висловив сподівання на те, що цього сезону українські виробники цукру, які, за офіційними оцінками, у 2013/2014 МР відвантажили за кордон 9 тис. тонн цукру, зможуть поставити на зовнішні ринки 300 тис. тонн цукру.

«Сподіваюся, що світові ринки дадуть нам можливість цього маркетингового року мінімум 300 тис. тонн продати на експорт... Дуже активно ведуться переговори з Іраном, Іраком, Сирією та ОАЕ», - сказав Борисюк.

Кажучи про ціну на цукор на внутрішньому ринку, заступник гендиректора асоціації «Укрцукор» повідомив, що оптові закупівельні ціни на цукор у країні в жовтні-листопаді становили 7,46 грн/кг і 7,19 грн/кг відповідно, тоді як собівартість його виробництва варіює від 7,5 грн/кг до 9 грн/кг.

«Ми сподіваємося, що із завершенням роботи цукрових заводів ціни на цукор будуть зростати. Нормальна ціна реалізації цукру сьогодні має бути в межах 9,5 грн/кг», - сказав він.

Нагадаємо, Україна з початку 2014/2015 маркетингового року виробила 1,77 млн тонн бурякового цукру, що в 1,8 разу більше порівняно з аналогічною датою минулого року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

177