Рішення МВФ взяти паузу в питанні співпраці з Україною пов'язано з відсутністю у офіційного Києва політичної волі до проведення реформ.

Така ситуація нічого доброго для України не обіцяє, стверджує лідер «Українського вибору» Віктор Медведчук.

Як відомо, місія МВФ покинула Україну, пообіцявши повернутися до початку 2015 року. При цьому перший заступник глави МВФ Девід Ліптон, підбиваючи підсумки візиту до Києва, розповів про зустріч з Президентом Порошенком і прем'єром Яценюком: «Я був вражений їх баченням економічної трансформації України та їх прихильністю до рішучих дій на початковому етапі реалізації своїх реформ».

«Представники Фонду удостоїли Київ усіляких похвал, люб'язно поспілкувалися з владою... але грошей не дали. І навіть не стали обіцяти. З цілком зрозумілих причин», - написав Медведчук у своєму блозі.

Громадський діяч зазначив, що «бачення трансформації» і «прихильність» до реформ самих реформ ніколи не замінять. « Це чудово розуміють на Заході, а тому заява Девіда Ліптона - не більше ніж данина ввічливості. Прем'єр-міністр скільки завгодно може говорити з трибуни ВР, що «коротка» програма «уряду камікадзе» «майже вся виконана», але на ділі все виглядає гнітюче: реформ немає, корупція процвітає, держборг збільшується, дефіцит «Нафтогазу України» стрімко зростає, фіскальний гніт посилюється, але бюджет не наповнюється...» - нагадав Медведчук.

Він вважає, що другий склад «уряду камікадзе» не сильно відрізняється від своєї попередньої версії, якщо не рахувати «кількох реформаторів-варягів від БПП». «Риторика прем'єра не змінилася, обіцянок звучить багато, а на виході - абсолютний нуль. Втім, іншого чекати і не доводиться. Якщо за дев'ять місяців Кабмін не почав проводити реформи і боротися з корупцією, значить, на те немає ні політичної волі, ні запиту на політичному олімпі», - стверджує лідер «Українського вибору».

На його думку, небажання української влади реформувати країну вже усвідомили в МВФ, а тому вважали за краще взяти паузу. «Скільки вона триватиме - невідомо. Але нічого хорошого Києву така ситуація не обіцяє», - упевнений Медведчук.

Рішення Конгресу США заблокувати збільшення макрофінансової допомоги Україні від МВФ також пов'язане з відсутністю реформ. «Поки влада не проведе реформ, їй доведеться задовольнятися гарячими рукостисканнями, ввічливими посмішками і досить стриманими обіцянками Заходу надати «владі камікадзе» фінансову допомогу. У відповідь на обіцянки Києва проводити реформи», - підкреслив лідер «Українського вибору».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

26