Уряд може обмежити сплату збору з операцій купівлі валюти лише операціями з готівковою валютою і підняти його вчетверо - до 2%. Це випливає з доопрацьованої редакції правок до Податкового кодексу, пише «Сегодня» з посиланням на Finmaidan.

Документ був поданий до парламенту у вересні під № 5079, але через перевибори Верховної Ради і формування нового Кабміну його так і не розглянули. У доопрацьованому проекті, опублікованому Радою підприємців при Кабміні, збережена ідея підвищення з 2015 року розміру збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з купівлі валюти - з 0,5% до 2% від суми, йдеться у матеріалі.

Нині збір сплачують юридичні та фізичні особи, які здійснюють операції з купівлі іноземної валюти в безготівковій та/або готівковій формі. Запропоновано звільнити від фіскального навантаження всіх юросіб, які купують валюту, як готівкову, так і безготівкову, для своїх потреб. Платниками збору залишаться тільки фізособи, які купують готівкову валюту, та юридичні особи, які купують її з метою продажу населенню.

Нагадаємо, валютний збір був відновлений 1 квітня законом «Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні». Банкіри поки не знають, які саме операції з купівлі готівкової валюти оподатковуватимуться збором: тільки в інших юросіб або ж у фізосіб, коли вони здають валюту. Як пише видання, підвищення ставки збору до 2% дозволить збити спекулятивний попит на валюту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

28