У зв'язку з економічною кризою в країні, попит на авторинку зміщується з середнього цінового сегмента в бюджетний.

Як пише «Капітал», одночасно з цим зростають симпатії автолюбителів до старих автомобілів, частка яких у загальній структурі продажів за останній час істотно збільшилася. На цьому тлі, зазначають дилери, торгівля вживаними машинами стає таким же прибутковим бізнесом, як і продаж нових авто.

У листопаді зусиллями всіх операторів було продано понад 6,44 тис. нових легковиків, що на 10,4 % більше, ніж місяцем раніше, йдеться в звіті інформаційно-аналітичної групи AUTO-Consulting. Але активність ринку минулого місяця не означає зміну знижувального тренда, який спостерігається з весни цього року, а лише підкреслює панічний настрій покупців. Листопадовий сплеск попиту на автомобілі спровокували споживчі очікування чергового стрибка цін на машини в зв'язку з черговою цього року девальвацією гривні, пояснив пожвавлення автопродажів генеральний директор AUTO-Consulting Олег Омельницький.

Імпортери звичайно витримують ціни деякий час на певному рівні і в умовах здешевлення національної валюти автомобілі на якийсь час стають вельми привабливим об'єктом вкладень, розповів виданню комерційний директор «Hyundai Motor Україна» Геннадій Четверухін. І рухомі цим стимулом споживачі в листопаді понесли свої останні валютні заощадження в автосалони, а це означає, що у майбутньому році не варто очікувати особливої активності на авторинку, вважають в автокомпаніях.

Разом із тим, як пише видання, деякі продавці недорогих машин навіть скаржаться, що доводиться витримувати конкуренцію з торгівцями преміальних марок, які були також вельми затребуваними не тільки у традиційних для цього сегменту клієнтів, але й у покупців, які прицінювалися раніше до машин середнього цінового сегмента. Причому інтерес до дорогих моделей підігрівався нестандартними знижками, які доходили навіть до досить вагомих для ринку 20 %.

Щоб не затоварювати склад і продовжувати використовувати обігові кошти, продавцям преміальних автомобілів доводилося торгувати на шкоду своєї прибутковості. Знайти таку можливість дилерам, що працюють в середньому і низькому сегментах, зараз украй складно, бо їхні заробітки значно нижчі від тих, що мають торгівці елітних авто. Генеральний директор компанії «ABT Баварія» (офіційний імпортер BMW, MINI в Україні) Олександр Тимофєєв пояснив, що його компанія змушена була надавати суттєві знижки, оскільки у зв'язку з великими очікуваннями на цей рік замовила багато машин. Він визнає, що це стратегія тимчасова, адже з такими темпами компанія заробляє небагато.

За інформацією видання, фактично, сьогодні ринок переживає розшарування попиту. Якщо у автомобілів преміум-класу навіть без зазначених вище маркетингових вивертів є всі шанси зберегти свою частку на ринку, оскільки їхні покупці менш чутливі до економічних змін у країні, то перспективи машин середньої цінової категорії зараз досить нерайдужні. За словами Омельницького, ринок автомобілів середнього класу помітно звужується і незабаром може зникнути: «Клієнти, які звикли до цих марок, сьогодні вже не потягнуть їх купівлю і будуть зміщуватися в бюджетний сегмент, а традиційні покупці останнього стануть віддавати перевагу старим машинам».

Ринок вживаних автомобілів (внутрішні перепродажі) сьогодні теж перебуває на спаді, але його частка в загальному обсязі за останній рік зросла з 66,85 % до 74,23 %. Геннадій Четверухін каже, що клієнти, обмежені в коштах, стоять перед вибором: купити недорогу нову китайську машину або стару, але вищу класом. За його словами, через ситуацію на ринку багато дилерів зацікавилися торгівлею уживаними авто і вважають цей бізнес зараз досить надійним. Прибутковість від продажу таких машин порівнянна, а часом і перевершує заробіток на нових автомобілях, коментує ситуацію керівник відділу продажів легкових автомобілів Volkswagen компанії «Порше Україна» Сергій Носенко.

І якщо раніше в портфелі багатьох автокомпаній цей вид бізнесу був представлений як додаткова опція, то сьогодні деякі гравці вже повноцінно ним займаються, при цьому згортаючи торгівлю новими автомобілями.

Як пише видання, фахівці малюють найближчі перспективи розвитку ринку лише в темних тонах. Олександр Тимофєєв будує розрахунки на 2015 р. виходячи з оцінки авторинку в 75 тис. нових автомобілів. Більш оптимістично налаштований Сергій Носенко, прогнозуючи обсяг ринку наступного року на рівні 2014 р. (близько 95 тис.) За його словами, на сьогодні немає жодних сигналів, які дозволяли б розраховувати на більше. У 2015 р. багато чого залежатиме від рішень уряду, курсу долара, каже Геннадій Четверухін. Утім, він вважає, що переваги покупців істотно не зміняться - частка нових автомобілів і далі буде значно скорочуватися на користь старих машин.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

38