У Сариаркинському районному суді №2 Астани у п'ятницю, 12 грудня, розпочався судовий процес над 30-річним громадянином Казахстану Євгеном Вдовенком, який звинувачується у неправомірній участі у подіях на території України.

Про це передає із зали суду кореспондент агентства Інтерфакс-Казахстан.

Вдовенко звинувачується в скоєнні злочину, передбаченого статтею 162-1 Кримінального кодексу Республіки Казахстан (Участь в іноземних збройних конфліктах), повідомила на засіданні суддя Галина Билкілова.

Вдовенко в ході допиту в суді свою участь у збройному конфлікті в Україні пояснив ідейними міркуваннями. «Я сам українець, стежив за подіями в Україні. Я прийняв рішення, що я повинен туди їхати», - сказав він.

«Почав листуватися з хлопцями, шукав ополченчеські добровольчі загони. Зібралася група, з усіх країн СНД були там люди, з Азербайджану, Росії. Потім поїхали в місто Краснодон», - повідомив Вдовенко.

Він заявив, що разом з іншими членами незаконних збройних формувань «розносив жителям гуманітарну допомогу, гасив пожежі, охороняв дорогу, яка була єдиною в бік Російської Федерації».

«Самі нічого не підривали», - запевнив підсудний.

Разом з тим у ході допиту Вдовенко визнав свою провину за пред'явленим обвинуваченням.

«Ви визнаєте провину в умисній неправомірній участі у збройному конфлікті в бойових діях на території іноземних держав? Пред'явлене обвинувачення визнаєте?» - звернувся до підсудного прокурор Даурен Ашімов.

«Я визнаю, що вчинив злочин, порушив закон», - відповів йому Вдовенко, зазначивши, що у нього «не було злого умислу».

Стаття 162-1 КК передбачає участь у збройних конфліктах або воєнних діях на території іноземної держави за відсутності ознак найманства. Карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

42