Світ поставив Україні двійку з економіки. Таку думку висловив у коментарі Forum'у екс-заступник міністра економіки, економічний експерт Володимир Рябошлик.

«Влада, яка працювала близько дев'яти місяців, на жаль, не змінилася. Холоста машина продовжує працювати далі. Якщо говорити про збільшення граничного рівня держборгу, а, значить, про інфляцію і падіння курсу, то корінь проблеми в дефіциті бюджету. Саме він викликає емісію НБУ, а вона тягне за собою інфляцію, обвал курсу. І, як наслідок, банки вимагають ще більшої емісії, для компенсації відтоку депозитів. Україна перебуває в штопорі. І як би ми не роздували щоки, світ поставив Україні «двійку» з економіки», - сказав Рябошлик.

За його словами, ключовими звинуваченнями світового співтовариства в бік України є втрачений час та відсутність нових підходів.

«Ця нова-стара влада готова абсолютно на всі реформи, крім тих, які зачіпають інтереси олігархів. Найяскравіший приклад - це золотий унітаз, який усі проклинають. Нова влада дуже старається, щоб його, не дай Бог, не обклали податком. Йде така пропаганда про новий податок на майно. Але не кажуть головного. Україна обкладатиме податком голий квадратний метр, а не його вартість. А запровадження адекватного податку могло б дати більше 50 млрд грн, що покрило би дефіцит бюджету. Але це питання політичної волі. Наша влада всіляко уникає запроваджувати подібні адекватні податки», - вважає він.

«Єдине, що робить влада, - це замовчує такі речі або все заплутує. І тоді деякі експерти доводять, що це в інтересах бідних не оподатковувати багатих. Ідеологія про технократів уже з'явилася в Україні, але все одно ключовим чинником залишається політична воля. Є ключове поняття - третій Майдан. Можливо, тільки такими різкими політичними змінами можна буде зрушити країну з мертвої точки. Нам обіцяють, що 2015 рік буде ще гіршим, а значить реформ не буде і це брехливо спишуть на війну», - резюмував екс-заступник міністра.

Нагадаємо, що 1 грудня до Верховної Ради надійшов розроблений Кабміном проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (щодо виконання зобов'язань за державним боргом)». Документом передбачається збільшити граничний рівень державного боргу на кінець 2014 року на 161,392 млрд грн (на 20%) - до 968,354 млрд грн.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

36