Криза в тепловій енергетиці спонукає український уряд розвивати атомну.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк пообіцяв до 2020 р. добудувати два блоки на Хмельницькій АЕС, а до 2016 р. збільшити потужність тих, що діють. Проте дуже короткі терміни, а звідки візьмуться гроші на ці проекти - поки не зрозуміло.

Україна завершить у 2020 р. спорудження блоків № 3 та 4 Хмельницької АЕС (ХАЕС). Ця норма міститься в програмі діяльності Кабміну, затвердженій учора. Представляючи програму, Яценюк назвав навіть більш стислі терміни - 2018 р., пише Капітал.

Однак директор з питань інформації та зв'язків з громадськістю асоціації «Український ядерний форум» Ольга Кошарна вважає, що добудувати два блоки на ХАЕС до зазначеного терміну нереально. «Для цього треба починати їх будувати вже у 2015 р., але ще немає ні контракту, ні проекту, ні експертиз. І навіть ще невідомо, з ким ми будемо добудовувати ці блоки», - сказала вона.

З нею згоден і провідний науковий співробітник відділу оптимізації паливно-енергетичного комплексу Інституту загальної енергетики НАН України Борис Костюковський. «Тільки на отримання всіх необхідних технічних дозволів, узгодження з Верховною Радою та місцевою владою, громадськістю потрібно буде витратити приблизно два роки», - стверджує він. Експерт також зазначив, що перш ніж говорити про терміни добудовування блоків, потрібно визначитися, за якими технологіями Україна буде їх добудовувати.

Наразі «Енергоатом» розглядає можливість добудовування блоків Хмельницької АЕС спільно з американською Westinghouse та чеською Skoda JS a. s. Однак сьогодні остаточного рішення про вибір технології, яке буде оформлене у вигляді відповідного нормативного акта, ще немає, а на це також потрібен час.

До 2025-2030 рр. нові базові потужності в енергетиці можуть взагалі не знадобитися

Участь Skoda в проекті передбачає, що для добудовування блоків може бути використана російська модель реактора та наявні будівельні конструкції, які споруджувалися саме для російської моделі енергоблоку. Втім, Костюковський сумнівається, що цей варіант здійсненний. «У чехів є певні можливості це зробити. Але є там фінансовий інтерес Росії. Частина грошей, витрачених на будівництво блоку російської моделі, може потрапити росіянам як роялті. Але тоді з'являться звинувачення, що ми фінансуємо Росію!» - підкреслив він.

Кабмін зафіксував конкретні терміни добудовування блоків, хоча нинішня ситуація в енергетиці не настільки однозначна. Костюковський зазначив, що з урахуванням нинішнього обсягу споживання електроенергії та прогнозу споживання на найближчі роки взагалі виникає питання в доцільності зведення нових генеруючих потужностей. «Думаю, що до 2025-2030 рокаів з урахуванням нинішнього падіння промислового виробництва і зниження споживання електроенергії нові базові потужності в енергетиці точно не знадобляться. А якщо зі споживання випаде Донбас, де велика кількість підприємств споживають саме базове навантаження, що вироблюється АЕС, профіцит потужностей буде ще більшим», - підтвердив експерт.

При цьому Костюковський вказав також і на режимний аспект появи нових потужностей АЕС: станції працюють у базовому режимі, тобто виробляють один і той же рівень потужності протягом доби. Тому з появою нових реакторів регулювати графік навантаження в енергосистемі протягом доби з її ранковими та вечірніми піками і нічним провалом споживання стане ще складніше.

Важливий і фінансовий аспект. Будівництво нових блоків напевно буде фінансуватися за рахунок кредитів, тоді як повертати їх за недостатнього попиту на електроенергію буде проблематично.

Крім зведення нових блоків, Кабмін також планує збільшити постачання електроенергії з нинішніх на 3,3 ГВт у 2016 р. Яценюк сподівається реалізувати і цей проект у більш стислі терміни - до 2015 р.

Однак це також викликає запитання у експертів. 1 ГВт можна додатково поставити за рахунок добудовування ЛЕП, яка зв'яже Рівненську та Хмельницьку АЕС з підстанцією «Київська». Ще 0,7 ГВт за рахунок будівництва ЛЕП між Запорізькою АЕС та підстанцією «Каховська». Збільшення потужності на гігават можна домогтися шляхом модернізації електротехнічної частини АЕС. «На 40 МВт можна підвищити потужність блоку ВВЕР-440 і на 80 МВт - блоку ВВЕР-1000. Так зробили Фінляндія і США, які за рахунок цього отримали 21 ГВт додаткової потужності після модернізації своїх блоків, яких налічується близько сотні», - запевнила Кошарна.

Вона додала, що у «Енергоатома» є програма підвищення потужності длоків, які діють, але на її виконання потрібні кошти, тоді як зараз компанія не отримує в повному обсязі навіть належні їй гроші за відпущену в енергоринок електроенергію. «Борг енергоринку «Енергоатому» вже становить 3 млрд грн тільки за цей рік. Тому за наявної низької дисципліни розрахунків профінансувати цю програму і збільшити потужність блоків, що діють, у 2015 р. навряд чи можливо», - вважає експерт.

На думку Костюковського, якщо буде реалізований проект будівництва ЛЕП, які дозволять збільшити видачу електроенергії із Запорізької та Рівненської АЕС, то доцільність зведення нових блоків ще більше знижується.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

53