У 2015 році попит на нафту, що видобувається країнами ОПЕК, впаде до мінімуму з 2003 року. Про це йдеться в останньому звіті організації.

За прогнозом ОПЕК, в наступному році попит складе 28,92 млн бар. на день, це приблизно на 1,15 млн бар. добового видобутку менше, ніж картель постачив на ринок у листопаді.

У звіті ОПЕК говориться, що на поточну ситуацію впливає збільшення видобутку сланцевої нафти в США і скорочення прогнозів глобального попиту на нафту, повідомляє РБК з посиланням на Bloomberg.

Відзначимо, що в 2009 році попит на нафту ОПЕК становив 28,93 млн бар. на день, і прогноз споживання на 2015 рік є негативним з 2003 року, коли воно склало 27,05 млн бар. на день.

ОПЕК також знизила загальний прогноз глобального попиту на нафту, який складе 92,26 млн бар. на день. При цьому, за оцінкою експертів організації, поставки з країн, що не входять в ОПЕК, збільшаться на 1,36 млн бар. - до 57,31 бар. на день.

27 листопада на саміті у Відні картель вирішив зберегти видобуток на колишньому рівні 30 млн бар. на день. Bloomberg наводить думку чиновника з Міністерства нафти Ірану, що входить в ОПЕК, що якщо між членами картелю виникнуть розбіжності, то нафта впаде до $40 за барель.

Нагадаємо, міністр нафти Кувейту Алі Салех аль-Омайр очікує, що ситуація на ринку нафти скоро стабілізується.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

53