Україні необхідно оголосити дефолт, щоб не виплачувати 100% своїх боргів. Таку думку в коментарі кореспондентові ForUm'у висловив директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров.

«У бюджеті наступного року заплановано дефіцит 4,5%. Але це з урахуванням ефекту низької бази. Ми вже провалилися майже до мінус 10% ВВП. І далі ми теж будемо падати», - сказав Гончаров.

Також він зазначив, що уряд і НБУ вже не керують очікуваннями бізнесу.

«Адже ринок живе майбутнім. Йому потрібно будувати бізнес-плани. А це зробити неможливо, значить, дохідна частина бюджету буде скорочуватися. І я вважаю, що нинішній дефіцит бюджету - це ще занижений показник. Моє тверде переконання - треба оголошувати дефолт, сідати за стіл переговорів і реструктуризувати борги. Не можна в такому важкому становищі виплачувати всі борги», - вважає експерт.

Також він нагадав прислів'я американських фінансистів: «якщо я тобі винен долар - це твої проблеми, а якщо ти мені - то це мої проблеми».

Нагадаємо, що Мінфін повідомив, що за підсумками січня-жовтня нинішнього року дефіцит держбюджету склав 53,777 млрд грн, і це на 31,73% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Враховуючи, що за 9 місяців 2014 року дефіцит склав 40,127 млрд грн, у жовтні цей показник збільшився на 13,65 млрд грн, або на 34%.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

224