Україна перебуває у переддефолтному стані. Таку думку в коментарі ForUm'у висловив економіст Владислав Старинець.

«В Україні переддефолтний стан. Якщо прибрати всі емоції, то через якихось два тижні РФ може пред'явити вимогу про погашення 3 млрд дол. Путін публічно заявляв, що поки вони цього робити не будуть. Але ніхто не гарантує, що це йому не спаде на думку в січні», - сказав Старинець.

За його словами, для України це може стати великим викликом.

«Ситуація критична, і ми підходимо до того, що будемо не в змозі обслуговувати взяті кредити. Зараз патова ситуація. Або ми йдемо на заходи жорсткої економії, які передбачені в бюджеті на 2015 рік, і не платимо стипендії, не годуємо людей у лікарнях та інше. Або ми цього не робимо, МВФ не дасть транш, оголошуємо дефолт, і рівень життя падає в 2-3 рази. Вибір стоїть між падінням зараз рівня життя на 40%, коли піднімають тарифи, вводяться заходи жорсткої економіки, і дефолтом, коли падіння буде в кілька разів», - пояснив економіст.

При цьому, він підкреслив, що можна очікувати збільшення заборгованості за ЖКП, оскільки не всі українці зможуть платити за тарифами, збільшеним у 2-3 рази.

«Але якщо цього не зробити, то дефолт нас чекає у січні-лютому. Тому наступний рік буде складним. І ці проблеми не мають хороших рішень. Рішення будуть погані або дуже погані», - додав він.

Нагадаємо, агентство Bloomberg, з посиланням на інформацію Deutsche Bank, повідомило, що 10 грудня кредитно-дефолтні свопи (страховка від дефолту) за 5-річними суверенними єврооблігаціями України склали 1970 пунктів, збільшившись, порівняно з 9 грудня, відразу на 158 пунктів. Це максимальне значення даного показника для нашої країни за останні 12 місяців.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

31