Функції Міністерства економічного розвитку і торгівлі України необхідно скорочувати. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу на тему «Як вплине новий склад уряду на економіку України в 2015 році?» висловив економіст Андрій Блінов.

«Міністерство економічного розвитку - це якраз приклад того, де необхідно різко скорочувати не просто кількість чиновників, а кількість функцій, покладених на державну машину. Тоді ми почнемо доходити до того, що витрати, які перерозподіляються через бюджетну систему, «Нафтогаз», Пенсійний фонд, перестануть бути на рівні північної Європи, де, як ми чули, побудований соціалізм, але там найвищі податки в Європі, у світі», - зазначив Блінов.

При цьому економіст підкреслив, що новий міністр економіки поки нічого не говорить про реформу свого відомства.

«Минув тиждень після призначення нового міністра економіки. Він дав близько семи повноформатних інтерв'ю, де ставилося не менше п'яти запитань. Він жодного разу не сказав про реформу міністерства, яке очолює», - акцентував Блінов.

Економіст зазначив, що деякі департаменти міністерства дублюють функції інших відомств.

«У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі 31 департамент. Там є департамент соціальної політики, сектор боротьби з корупцією. Я тоді не розумію - якщо у нас є Міністерство соціальної політики, чому в структурі МЕРТ це дублюється? Є (у МЕРТ. - Ред.) департамент макропрогнозування, це була стара традиція. Але у нас з МВФ узгоджено питання таргетування інфляції, всі функції прогнозування та робіт за основним критерієм ефективності грошово-кредитної політики і ключові критерії економіки передані на рівень Національного банку», - пояснив економіст.

На думку Блінова, керувати міністерством вкрай складно.

«Я не почув від міністра, що зміни почнуться з одного із ключових міністерств. Воно розрослося до того, що керувати ним неможливо. Поговорітьі з Шереметою (Павло Шеремета, екс-міністр економрозвитку. - Ред.) - його боротьба з цим відомством закінчилася тим, що йому сказали «ти у нас чотирнадцятий, скоро буде п'ятнадцятий», - уточнив економіст.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

200