Доходи українців у наступному році різко впадуть. Таку думку висловив ForUm'у економіст, керівник проекту «Успішна країна» Андрій Блінов.

«У наступному році я очікую різкого падіння реальних доходів громадян - до мінус 15% як наслідок неможливості держави підтримувати високу зайнятість і адекватно індексувати соціальні витрати», - зазначив економіст.

«При цьому економіка (на тлі низької порівняльної бази 2014-го) практично припинить своє падіння. А ось інфляція буде залишатися досить високою - не менше 20% річних. Зупинити часте переписування цінників можна буде, тільки вирішивши питання з дефіцитом бюджету», - додав Блінов.

На думку експерта, курс долара до весни 2015 може досягти трикратного зростання.

«Поки що ситуація виглядає таким чином, що в найближчі місяці девальвація буде продовжуватися. Досить імовірно, що навесні-2015 буде досягнуте триразове зростання курсу долара в порівнянні з рівнем початку 2014 року. Тобто обмінний курс, виходячи з поточних реалій, незабаром вийде на рівень 25 грн/дол. Подальший рух гривні буде залежати від того, як складеться доля кредитної програми МВФ, чи буде інтенсифікація конфлікту на сході, а також наскільки радикальними виявляться соціальні протести всередині країни. У разі збереження нинішнього статус-кво, балансування зовнішньої торгівлі можливе лише в разі падіння імпорту не менш ніж на 40% порівняно з кінцем 2013 року (на сьогоднішній день - близько 26%)», - пояснив економіст.

Блінов також зазначив, що точний прогноз стане можливим, коли буде прийнятий бюджет і стане відома реакція МВФ.

«Що стосується фонду, то раніше лютого на отримання грошей розраховувати не варто», - підсумував економіст.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

92