У банківській системі не повинно бути монополістів. Таку думку в ході круглого столу «Як вплине новий склад уряду на економіку України в 2015 році?» висловив громадський активіст Іван Карасьов, передає кореспондент Forum'у.

«В Україні є «Приватбанк». Він залучив понад 50% депозитів населення, плюс він володіє більш ніж 50% промислового потенціалу країни. Він сьогодні диктує уряду, як себе поводити. Він розрісся до такої міри, що якщо він обвалиться, то вся фінансова система обвалиться. Тому він змушує Національний банк, уряд давати рефінансування - десятки мільярдів гривень», - пояснив Карасьов.

На думку громадського активіста, в Україні не діє прийнята у світі практика управління банками.

«У всьому світі - великі підприємства ділять, дроблять, щоб було простіше управляти і не створювати монополістів на цьому ринку. У США власність акціонерів банків становить 10-12% від грошової маси, все інше - це гроші, залучені від кредиторів і населення. В Україні гроші спрямовуються на бізнес, який належить цим же акціонерам, а потім виводяться. У результаті банк руйнується, а акціонери розповідають про те, як їх ошукали або ще про щось», - наголосив Карасьов.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

25