За останній місяць кава подорожчала на 15-20%, повідомив координатор в Україні Європейської Кавової Асоціації SCAE Сергій Ремінний.

«Імпортери кави - 100% доларозалежні. Тому темп зростання цін на каву рахувати дуже просто: вони змінюються рівно на величину зміни курсу долара. А за останній місяць гривня девальвувала з 13 грн/$ до 16 грн/$», - зазначив, пишуть «Вести».

Деякі продавці закладають у вартість курсові ризики з огляду на можливу подальшу девальвацію гривні, тобто розраховують ціну не виходячи з 16 грн/$, а з 18-20 грн/$. «Більшість постачальників виставляють ціни в доларах за курсом на день. І курс не Нацбанку, а ринковий», - у той же час зазначила у розмові з «Вестями» директор магазину «Кав'ярня» Ольга Успенська.

Ще одна причина подорожчання арабіки - зростання світових цін. Причина: побоювання з приводу врожаю у Бразилії, яка виробляє третину всієї кави у світі і половину світової арабіки, через найсильнішу за десятиліття посуху. На них березневі ф'ючерси на каву сорту арабіка (контракти з постачанням у березні 2015 р.) минулого тижня піднялися на 2,8% на нью-йоркській біржі ICE Futures - до $1,9935 за фунт. Сукупно з початку року ціна березневого контракту, торги якими ведуться найбільш активно, підскочила взагалі на 79%. І зниження розцінок експерти не очікують: за прогнозами Міжнародної організації кави, попит на цей товар зростатиме на 2,5% щорічно до 2020 року і становитиме 175 млн мішків у кінці періоду (вага мішка становить 60 кг). Експерти розрахували, що в цілому за сільгоспроком 2014-2015 у світі може спостерігатися дефіцит кави до 800 тис. мішків.

В Україні днедавна багато продавців намагалися стримувати подорожчання кави, враховуючи зниження споживчого попиту на 20-30% (зазвичай вони мали запас міцності за рахунок прямих закупівель з європейської біржі або великих закупівель в оптовиків до підвищення вартості). Але нині навіть вони змінили цифри на цінниках.

«Зараз ми очікуємо нову партію кави, і переглядатимемо ціни», - зізнався комерційний директор кавової компанії ALAMAR Євген Мурга. Він запевнив, що подорожчання триватиме. Найбільш помітним воно буде в магазинах, які не піднімали свої розцінки з осені - вони піднімуть вартість відразу на 10-15%.

Уже зараз залізна банка «Нескафе Класік» (475 г) коштує в роздробі близько 110-120 грн, в той час як ще на початку року обходилася в 70-80 грн. А для кави в зернах сорту арабіка в середньому виставляють цінник на рівні 220 грн за 500 г, хоча на початку року його можна було купити за 110 грн.

Експерти запевняють, що якщо курс долара не відкотиться, то ще на 10-15% кава подорожчає після свят. Що, своєю чергою, може призвести до чергового зниження попиту, хоча у холодний сезон зазвичай спостерігається зростання споживання. «Надалі розраховувати можна тільки на падіння обсягів продажів», - зазначив Ремінний.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

41