Заборгованість з відшкодування податку на додану вартість погіршує інвестиційну привабливість України. Таку думку висловила ForUm'у економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ангела Бочі.

«Невідшкодування ПДВ негативно впливає в першу чергу на нашу інвестиційну привабливість. Держава не виконує своїх зобов'язань перед підприємцями», - зазначила економіст.

За словами Бочі, цифри невідшкодування ПДВ могли бути гіршими.

«У 2014 році ситуація з відшкодування податку погіршилася через погіршення загальної економічної ситуації. Але якщо б не було війни і такого значного падіння промислового виробництва на сході країни, можливо, цифри з відшкодування ПДВ були б набагато гірші», - пояснила економіст.

При цьому аналітик підкреслила, що, незважаючи на обіцянки, ніяких кроків по зменшенню заборгованості по відшкодуванню ПДВ зроблено не було.

«Заяви є. Але ніяких конкретних дій у 2014 році не було. Навіть ті підприємства, які отримували відшкодування, до них теж є питання: чому саме цим підприємствам, за якими критеріями обираються підприємства, яким відшкодовується ПДВ? Тут теж можна бачити деякі корупційні ризики. Наприклад, у жовтні, наскільки мені відомо, Луганському патронному заводу, який знаходиться на території, підконтрольній бойовикам, і випускає продукцію військового призначення, було відшкодовано ПДВ. Саме такі дії і викликають певні питання», - уточнила Бочі.

Також експерт додала, що ситуація може змінитись за умови проведення бюджетної реформи, яка дасть можливість переглянути бюджетні витрати дохідної частини бюджету.

«В наступному році, можливо, буде певна фінансова стабілізація. І будуть зроблені більш радикальні дії стосовно проблеми відшкодування ПДВ», - сказала економіст.

Нагадаємо, за повідомленням Державної фіскальної служби, на 1 грудня 2014 року обсяг заборгованості з відшкодування ПДВ склав 14,8 млрд грн.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

74
Теги