Міністерство фінансів, почавши роботу над проектом держбюджету, склало список заходів, які дозволять заощадити наступного року понад 27,1 млрд грн і вирішити проблему з пошуком 496 млрд грн на видатки, джерела покриття яких у бюджеті не передбачені, пише «Капітал».

За даними видання, головним чином, таку економію має забезпечити урізання різноманітних пільг, замороження розміру соцвиплат та масове скорочення працівників бюджетних установ.

У п'ятницю, 5 грудня, напрацювання Мінфіну розглядав урядовий комітет соціально-економічного розвитку. Ініціативи міністерства стали надбанням громадськості після їх опублікування журналістами та блогерами в соцмережах. Офіційно в уряді документи не оприлюднили. У той же час співрозмовник «Капіталу» з апарату Кабміну підтвердив, що резонансний пакет пропозицій дійсно готували в Мінфіні, причому ще за екс-міністра Олександра Шлапака. Багато з ініціатив у чорновому варіанті були прописані до парламентських виборів, пояснив співрозмовник. Але через очевидну непопулярність реформ у громадськості їх відклали.

Враховуючи стан економіки, незадовільні темпи збору податків і майбутні великі виплати за державним боргом у 2015 р., іншого вибору у держави немає, переконані в Кабміні.

«Економити мають намір на всьому, в тому числі на медицині та освіті, випливає зі списку реформ Мінфіну. Так, пропонується скасувати законодавчі норми, згідно з якими держава має спрямовувати на ці дві галузі не менше 10 % національного доходу. Як виправдання у Мінфіні кажуть, що це положення не виконується. У зв'язку з чим міністерство пропонує внести зміни і до Конституції, вилучивши положення про безкоштовні освіту та медицину. За підрахунками Мінфіну, тільки за рахунок цього зникне необхідність вишукувати щорічно близько 211 млрд грн», - зазначає газета.

Урізати видатки пропонується і в менших масштабах - наприклад, відмовившись від безкоштовного харчування у лікарнях для пацієнтів, які перебувають на стаціонарному лікуванні. Економія в разі цього може становити близько 956 млн грн на рік. Ще 1,2 млрд грн пропонують зберегти у скарбниці, припинивши з вересня 2015 р. виплату стипендій у вищих навчальних закладах. Виняток хочуть зробити тільки для дітей, які мають спеціальні пільги, наприклад сиріт та інвалідів.

«Неприємний сюрприз чекає на військових і співробітників правоохоронних органів. Для них серед ініціатив Мінфіну значиться, наприклад, скорочення кількості міліціонерів у країні з 245 тис. осіб до близько 135 тис. Це збереже для скарбниці близько 2 млрд грн на рік. Серед нововведень для військовослужбовців може стати скасування компенсації на придбання житла та погашення іпотечних кредитів коштом держбюджету. Таким чином економія становитиме понад 7 млрд грн», - йдеться в матеріалі.

Потенційну економію в більш ніж 6,3 млрд грн Мінфін побачив у скороченні працівників бюджетної сфери на 3 %. Ця ж норма була передбачена в Меморандумі між Україною і МВФ. Тоді теж йшлося про те, що зарплати бюджетного сектору не повинні перевищувати 10,2 % ВВП України. Саме тому штат бюджетників необхідно прорідити на 3 % від загальної кількості.

Суттєві зміни чекають на пенсійну систему. В Мінфіні пропонують заморозити індексацію пенсій до стабілізації ситуації в економіці. Щоправда, не вказують, коли саме це може статися. Заморожування пенсій дозволить заощадити понад 2,8 млрд грн. Разом із цим запропоновано обмежити спецпенсії для держслужбовців та парламентарів.

Те, що такі заходи дійсно розглядаються урядом, побічно підтвердив і нещодавно призначений міністр соціальної політики Павло Розенко, про що він написав у суботу на своїй сторінці в Facebook. «Будемо пропонувати перехід до єдиних принципів нарахування пенсій. Трьох десятків пенсійних систем в Україні, сподіваюся, вже не буде ніколи. Систему спецпенсій будемо руйнувати», - зазначив Розенко. За його словами, також розглядається можливість розвитку недержавного пенсійного страхування. Йдеться про підготовку до переходу на накопичувальний рівень пенсійного забезпечення.

Також в уряді готові повернутися до ініціативи запровадження адресності пільг. Така можливість обговорюється вже не перший рік. Тут, як зазначив Розенко, буде задіяно три напрями реформування: скасування пільг, жорстка прив'язка до доходів конкретної людини та монетизація деяких видів пільг.

На узгодження бюджетних ініціатив у нового уряду залишилося небагато часу, оскільки подати проект бюджету до парламенту необхідно в найближчі тижні. У зв'язку з цим є ймовірність, що обговорення реформ з населенням чекати вже не варто.

Проводити громадські обговорення запропонованих змін навряд чи будуть, погоджується керівник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський. Адже виносячи на обговорення, наприклад, питання підвищення пенсійного віку, на позитивну реакцію громадян розраховувати не доводиться. З іншого боку, за словами Бураковського, новаціям у соціальній сфері має передувати інформування населення про прийдешні зміни.

При цьому скорочення бюджетних видатків за нинішньої ситуації в економіці - це неминучий крок, запевнив він. «Але крім видимих речей, як скорочення бюджетних витрат, уряду потрібно не забувати про таке джерело економії, як цільове використання коштів», - нагадує експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1799