Кабінет Міністрів України продовжив ще на місяць надзвичайні заходи на електроенергетичному ринку, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

«На цьому засіданні уряду було прийнято принципове рішення, що вони будуть продовжені на наступний місяць», - сказав він на брифінгу в п'ятницю.

Міністр нагадав, що цей режим дає додаткові можливості для Нацкомісії регулювання електроенергетики та комунальних послуг під час встановлення тарифів та проведення розрахунків, а для оператора енергосистеми «Укренерго» - під час виконання технічних функцій з передачі та використання енергопотужностей, передає Інтерфакс-Україна.

Нагадаємо, Кабмін постановою №372 від 13 серпня 2014 року затвердив порядок вжиття тимчасових надзвичайних заходів з подолання наслідків тривалого порушення нормальної роботи ринку електроенергії, а розпорядженням №764 від того ж числа вперше затвердив необхідність вжиття таких заходів.

Тимчасові надзвичайні заходи можуть застосовуватися на період, що не перевищує один місяць. При цьому Кабмін має право прийняти рішення про продовження терміну дії вжитих тимчасових надзвичайних заходів, але не більше ніж на один місяць. Зокрема, на період застосування відповідних заходів, суб'єкти електроенергетики незалежно від форми власності зобов'язані діяти відповідно до стандартів операційної безпеки функціонування об'єднаної енергетичної системи та оперативних команд і розпоряджень держпідприємства «НЕК «Укренерго».

Необхідність вжиття відповідних заходів виникла внаслідок бойових дій на Донбасі, що спричинили зниження видобутку вугілля і його підвезення на електростанції, які є основними споживачами вугільної продукції, що призвело до дефіциту потужностей в енергосистемі.

Згодом ці заходи запроваджувалися ще двічі - розпорядженнями від 9 жовтня та 7 листопада.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом