Колишнім народним депутатам України Ігорю Калетніку та Володимиру Олійнику оголошено про підозру в організації незаконного голосування у Верховній Раді 16 січня, повідомили Forum'у в прес-службі Генеральної прокуратури України.

«Управлінням з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України складено повідомлення про підозру колишнім народним депутатам України Ігорю Калетніку та Володимиру Олійнику, які 16 січня 2014 року, заздалегідь підготувавши протоколи засідання Лічильної комісії і вказавши уних результати ще не проведеного голосування, організували завідомо незаконний процес голосування у Верховній Раді за дев'ять законів, що суттєво обмежували конституційні права і свободи громадян та згодом отримали назву «диктаторських», - йдеться в повідомленні.

У відомстві нагадали, що раніше Генпрокуратура вже робила спроби притягнення зазначених осіб до кримінальної відповідальності, однак ВР не дала відповідної згоди.

«1 грудня цього року їм винесено повідомлення про підозру, що стало можливим тільки після складання народними депутатами України VII скликання своїх повноважень», - пояснили в ГПУ.

Після обрання нового складу Верховної Ради і припинення депутатських повноважень Олійника і Калетніка слідчі змогли самостійно скласти відповідні повідомлення про підозру.

У зв'язку з перебуванням підозрюваних за межами України слідчий оголосив їх у розшук, а Печерський районний суд Києва за результатами розгляду клопотань Генеральної прокуратури надав дозвіл на їх затримання.

Дії колишніх депутатів слідством кваліфіковані як зловживання службовим становищем (ч. 2 ст. 364 КК України) та службове підроблення (ч. 2 ст. 366 КК України), за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі строком до шести років.

Наразі вживаються заходи, спрямовані на встановлення місцеперебування підозрюваних.

Нагадаємо, 16 січня 2014 року ВР шляхом підняття рук ухвалила кілька законів, які викликали негативну реакцію українського суспільства, західних політиків та офіційних осіб, а також міжнародних правозахисних організацій.

Остаточно Верховна Рада скасувала норми зазначених законів 24 лютого.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

31