Телеканал БТБ був створений Радою НБУ законно. Про це кореспондентові Forum'у повідомив Голова антирейдерського союзу підприємців України, юрист Андрій Семидідько.

«Засновником телеканалу БТБ був сам НБУ. Нацбанк колегіально прийняв рішення про його створення та виділення коштів. Точніше, рішення приймала Рада НБУ. За великим рахунком як суб'єкт господарювання або як державний орган зі своїм розрахунковим рахунком і статутом НБУ мав повне право своїм рішенням заснувати канал і сформувати статутний фонд. Це не кримінальна справа. Потрібно шукати коріння цього розгляду в політичній площині», - сказав Семидідько.

На його думку, розслідування щодо створення БТБ має свої завдання, не пов'язані з правосуддям.

«Перше завдання цієї справи - створити проблеми колишньому керівнику НБУ, за якого приймалося це рішення, зробити петлю, за яку його можна буде смикати. А друге - йде велика гра між дніпропетровською медіа-групою (група «Приват») та київською, яка створює «Міністерство правди» (Міністерство інформації. - Ред.). Це не кримінальний злочин, а політичні розбірки», - переконаний він.

На запитання про те, чи може бути завдано державі збитків створенням державного каналу, Семидідько відповів: «Звичайно ж, ні. Треба подивитися, який був умисел у заподіянні збитків державі і ким, тобто дізнатися, хто отримав вигоду від створення каналу. Хто? НБУ, чи що? Так колективним органом НБУ було прийнято рішення про створення інформаційного ресурсу. Це надуманий привід ГПУ використовується для зведення рахунків у політичному тиску. Тут немає збитків державі, а є цілком легітимні рішення керівних органів НБУ зі створення свого каналу».

У свою чергу, юрист погодився з думкою адвоката з боку захисту Ігорем Фоміним про те, що головне звинувачення ГПУ у «розкраданні прибутку» апріорі не може стати основою кримінального провадження.

«Дійсно «прибуток» вкрасти неможливо. Можна звинувачувати в розкраданні конкретної грошової суми, але не прибутку. Років вісім тому була ситуація, коли порушили кримінальну справу щодо неодержаного прибутку через те, що посадова особа не уклала договір з контрагентом. Маніпулювання термінами дійшло до непрофесіоналізму ГПУ. Кримінальні провадження тепер порушують за надуманими приводами. Не можна викрасти незароблений прибуток, можна лише конкретні матеріальні або грошові кошти. Так само, як збитку можна завдати тільки конкретно економіці країни, наприклад. Або ж будуть якісь політичні наслідки рішення. Викрасти прибуток - це якісь інновації в прокурорській практиці. Ці нововведення вводить нова ГПУ і порушує кримінальні провадження «по-новому», - додав юрист.

Також він висловив жаль, що телеканал БТБ перетворять на пропагандистський ресурс.

Нагадаємо, раніше адвокат Сергія Арбузова Фомін заявив, що прибуток телеканалу БТБ не міг бути вкрадений з причини його відсутності. Таким чином, за словами адвоката, у справі проти Арбузова немає складу злочину, тому притягнення до кримінальної відповідальності політика є безпідставним.

За словами начальника Головного слідчого управління ГПУ Святослава Лаганяка, Арбузов, будучи главою НБУ, всупереч нормам закону організував прийняття завідомо неправомірного рішення про створення національного банківського телебачення.

«Спонсорування каналу і подальше його функціонування здійснювалося виключно за рахунок НБУ. Водночас у законодавстві є чітка заборона на такі дії», - сказав прокурор.

Разом із тим сам Арбузов категорично спростував інформацію ГПУ.

«Практика гучних заяв і відсутності аргументів сприяла тому, що відомство дискредитоване в очах суспільства. Навіть незважаючи на фактично «лежачий стан», прокуратура продовжує озвучувати звинувачення, які не мають стосунку до реальності. Наприклад, теза слідчого про те, що БТБ створений всупереч чіткій забороні. Але це ж абсурдно. Невже мені потрібно вказувати слідчому на те, що такої заборони в законодавстві не існує. Крім того, є норма, що дозволяє НБУ засновувати дочірні підприємства та брати участь в їхніх капіталах. Що й було зроблено в цьому випадку», - сказав Арбузов.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

185