Генеральна прокуратура України вранці 4 грудня розпочала обшуки на підприємствах НАЕК «Енергоатом».

Як повідомили в прес-службі «Енергоатому», обшуки проведені в дирекції підприємства, а також у її відокремлених підрозділах - «Атомремонтсервіс», «Атомкомплект» та «Науково-технічний центр».

Зокрема, проведено виїмку документів взаємодії «Енергоатому» з більш ніж 250 підприємствами, у тому числі з ВАТ «ТВЕЛ», Wеstіnghоusе Еlесtrіс Sweden АВ, ТОВ «КПМГ Аудит», ТОВ «Грант Торнтон Легіс» та іншими.

За даними директора центру зовнішніх інформаційних комунікацій НАЕК Ілони Заєць, підставою для обшуків є кримінальне провадження, яке відкрите влітку 2014 року і стосується розслідування договірної діяльності компанії в 2012-2013 роках, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Заєць також нагадала, що 9-10 вересня в приміщенні дирекції НАЕК Генпрокуратура спільно з ГУБОЗом уже проводила обшук за цим провадженям.

«У ході того обшуку в кабінеті президента компанії були вилучені виключно презентаційні матеріали ВАТ «Харківський науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут «Енергопроект» - з фотографіями приміщень, діаграмами динаміки зростання заробітної плати, сплати податків і т. п. Саме цей інститут є проектантом Запорізької та Южно-Української АЕС, які територіально найближчі до зони АТО», - сказала вона.

За словами Заєць, під час обшуку вилучено більшість фінансово-економічних документів та договорів, які в цілому не стосуються зазначеного в постанові кримінального провадження. «Серед інших інтерес правоохоронців викликали договори з Westinghouse і Твелом - компаніями, які постачають на українські АЕС ядерне паливо. Звичайно, кримінальне провадження, згідно з яким проходив обшук, не має жодного стосунку до цих аспектів діяльності компанії», - підкреслила вона.

Представник «Енергоатому» акцентувала увагу на тому, що за вилученими у вересні 2014 року документами досі не прийнято якесь процесуальне рішення.

У НАЕК також звертають увагу на той факт, що вилучення більшості договірних і фінансових документів перешкоджає компанії не тільки здійснювати нормальну поточну роботу, зокрема, проводити своєчасні та в стислі терміни ремонти на енергоблоках, але й вести антикорупційну роботу.

При цьому, зазначають в «Енергоатомі», обшуки проводилися в свавільній формі, з істотним порушенням чинного законодавства, оскільки вилучалися документи, не зазначені у судовій постанові.

За словами директора центру взаємодії з органами влади НАЕК Олега Поліщука, зупинка одного атомного блоку вже призвела до істотного дефіциту електроенергії в ситуації, коли теплові станції не можуть забезпечити необхідну видачу потужності через дефіцит вугілля або знищення потужностей, розташованих у зоні АТО. «Навіщо в таких умовах здійснювати тиск на енергетичні компанії, тим більше на ті, які самі хочуть співпрацювати з силовими органами з метою знищення корупції на власному підприємстві», - резюмував він.

«Енергоатом» є оператором всіх чотирьох АЕС України, які діють. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34