В Україні з початку тижня почалися віялові відключення електропостачання.

Як пише «КП в Україні», відбуваються вони здебільшого вдень. Цілі міські райони, а в передмістях і селах приватні будинки по кілька годин залишаються без світла.

У великих містах, таких як Одеса, Харків, знеструмлено лінії електротранспорту, світлофори, вуличні ліхтарі.

Через перебої з електроенергією в деяких будинках немає опалення, а мешканці висотних будівель, у яких електроплити, не можуть приготувати їжу.

Віялові відключення електроенергії пов'язані з зупинкою енергоблоку №3 Запорізької АЕС, обсяги отриманої енергії від якої впали приблизно на 20%. Влада запевнила, що ніякої загрози для реактора немає. Це технічне ушкодження, яке обіцяють усунути 5 грудня.

«Укренерго» не береться робити прогнози з приводу того, чи припиняться віялові відключення після того, як генератор на ЗАЕС знову запрацює. Адже одна з головних енергопроблем в Україні - це брак вугілля, який необхідний для роботи ТЕС.

На думку співзасновника Фонду енергетичних стратегій Дмитра Марунича, після введення в експлуатацію енергоблоку Запорізької АЕС електрики все одно не буде вистачати.

«Зараз спостерігається нестача так званих маневрових потужностей, які необхідні в моменти пікового навантаження. А вони забезпечуються в основному вугільнюї генерацією. Справа в тому, що близько половини всіх блоків ТЕС працюють на вугіллі марки «антрацит», а його якраз і не вистачає. Друга половина працює на вугіллі марки «Г» (газове), з ним поки проблем немає. Запасів антрациту на ТЕС залишилося на кілька днів, ось його і економлять», - зазначив він.

За словами експерта, зараз закупити оперативно вугілля просто ніде.

Він вважає, що вихід в України один - купувати електрику у Росії.

Марунич додав, що якщо Донбас не повернеться під контроль України, то і далі країна буде стикатися з дефіцитом електроенергії, особливо в зимовий період. Тому вже з весни доведеться проводити модернізацію енергоблоків ТЕС.

«Потрібно складати енергобаланс, дивитися, скільки у нас будь-якого вугілля в наявності, - говорить Марунич. - Кілька десятків блоків потрібно буде модернізувати, щоб вони могли «перетравлювати» замість антрациту вугілля марки «Г». У цей проект доведеться вкласти сотні мільйонів гривень. Але головне тут не гроші, а час. На переробку одного блоку йде близько трьох тижнів. Потрібно буде встигнути провести її».

Другим важливим етапом реформ на майбутній рік експерт назвав будівництво нових ліній електропередач із Західного регіону.

«У нас на АЕС заблоковані 1,5 гВт ядерних потужностей. Якщо їх звільнити, то частина проблеми вирішиться. Але потрібно розуміти, що не можна обійтися тільки потужністю АЕС. Вони не можуть оперативно змінювати обсяги вироблюваної енергії. Тому піки все одно згладжують за рахунок гідро - і теплових електростанцій. Потрібно буде запастися необхідною кількістю вугілля», - підсумував Марунич.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом