Економічна криза вдарила по кишенях усіх українців. Але якщо одні опустили руки і змирилися з тим, що відтепер вони можуть дозволити собі в два, а то і в три рази менше, то інші, засукавши рукава, взялися шукати вихід зі сформованої ситуації. Хто, зібравши валізи, поїхав шукати щастя за кордоном, хто подався у народні депутати, а хтось просто знайшов собі додатковий заробіток.

І собі, і людям

Найбільш кмітливі та підприємливі здатні заробити на всьому. Так, наприклад, як каже 36-річна Олена, вона заробляє на бездіяльності інших. Жінка пише контрольні роботи та реферати для студентів. «Я, по суті, заробляю на лінощах учнів. І до речі, як для додаткового доходу - дуже непогано. Ціни у мене нижче, ніж у фірмах, що спеціалізуються на цьому, пишу якісно, тому завжди є клієнти, деякі навіть стали постійними», - говорить вона.

Не сидить без діла і Оксана Володимирівна. Роботу вчителя вона поєднує з репетиторством. «На вчительську зарплату багато собі не дозволиш. Тому репетиторство - відмінний варіант для підробітку. Звичайно, мільйони на цьому не заробиш, але з допомогою додаткових засобів можу заплатити за квартиру, комунальні послуги», - розповідає жінка.

А ось 23-річному Андрію заробляти додаткові кошти допомагає вміння «ладнати з технікою». Хлопець «збагачується», встановлюючи «чайникам» комп'ютерні програми, «звільняючи» їх ПК від вірусів та іншої віртуальної нечисті. «Не можу сказати, що моя справа процвітає, але все ж надбавка до зарплати кожного місяця. Іноді, правда, вона буває у розмірі 3 тис. грн, а іноді і 300. Але все ж...» - усміхається хлопець.

Житлоплощу в допомогу

Мабуть, одним з найпопулярніших додаткових заробітків, особливо у столиці, була, є і буде здача житла в оренду. Однак якщо раніше найчастіше здавали свою квартиру ті, хто мав ще одну або дві, то зараз ситуація трохи змінилася. Щоб якось заощадити та заробити, деякі київські сім'ї переїжджають в одну кімнату, а другу здають.

Яскравий приклад цьому - сім'я 29-річного Геннадія. Йому, дружині та їх 5-річній доньці тепер доводиться якось ділити простір однієї кімнати, а іншу - здавати. «Як кажуть, в тісноті, та не в образі. (Сміється. - Д. Ш). А взагалі ми з дружиною вирішили підзаробити таким чином, щоб допомогти нашим батькам. Пенсія у них мінімальна, прожити на неї нереально. Зі своєї зарплати ми їм виділити грошей не можемо, а так...» - розповідає хлопець.

Вирішила потіснитися у своїй трикімнатній квартирі і Наталя. «Я вже давно думала здавати одну кімнату, але все якось було не до того. За кімнату я прошу не дуже багато. Але з допомогою сусідки по квартирі не так дорого платити за комунальні послуги. І плюс ще залишаються гроші, а вони ніколи зайвими не бувають», - каже жінка.

А ось Михайло замість квартири вирішив здати свій гараж. «У мене він стоїть без діла. Ну хіба що дружина там непотрібні речі зберігає. А так він вже два місяці приносить людям користь, а мені - гроші».

Очумілі ручки

Прибутково займатися і хенд-мейдом. У кого є хоч найменший талант майструвати щось своїми руками, той цілком може ним скористатися для збільшення свого капіталу. До того ж, як кажуть психологи, такі заняття заспокоюють і дають можливість знайти внутрішню гармонію.

Наприклад, 42-річний Сергій почав виготовляти меблі для дому. «Фірма, в якій я працював, збанкрутувала. Потрібно було терміново шукати роботу, але то я не влаштовував роботодавців, то вони мене. В підсумку два місяці я був безробітним. Але мені потрібно було годувати сім'ю. Тому довелося згадати колишні навички. В молодості, а точніше в юності, я робив для себе меблі. І у мене це непогано виходило. Ось і зараз взявся за цю справу. У гаражі обладнав виробництво, а готову продукцію реалізую через Інтернет. Виходить досить непоганий прибуток. До того ж я не переставав шукати основну роботу, що призвело до позитивного результату. Тепер по буднях я працюю в офісі, а на вихідних перетворююсь в приватного підприємця», - сміється чоловік.

Своє міні-підприємство організувала і 25-річна Ганна. Вона робить весільні прикраси. «Я ніколи не думала про свій якийсь бізнес. Але, коли зрозуміла, що моєї зарплати вистачає тільки на їжу та комунальні послуги, довелося щось міняти. Спочатку вирішила просто змінити роботу. Але це виявилося непросто. Шукала підходящу вакансію місяців три-чотири, однак так нічого путнього і не натрапила. У результаті прийшла до того, що потрібно придумати щось своє. Так з'явилася ідея робити прикраси до весіль. Не скажу, що планую розбагатіти на цьому, але якісь додаткові 2-3 тис. грн на місяць маю. До того ж часу це у мене трохи займає, не заважає постійній роботі», - розповідає дівчина.

Економічна криза змусила шукати додатковий заробіток і 28-річну Юлію. Дівчина почала шити м'які іграшки, виготовляти листівки і різні дрібнички. «Я і раніше цим займалася, це моє хобі. Але спершу я просто дарувала свої вироби родичам, друзям, знайомим. Зараз довелося трохи змінити концепцію і своє захоплення зробити роботою. Продаю все через Інтернет. Робити все доводиться ночами, бо вдень є основна робота. Але тут нічого не поробиш, потрібно платити за орендовану квартиру», - ділиться з нами своєю історією Юлія.

Безумовно, економічна криза зіграла злий жарт з багатьма українцями. Але для деяких помітно спорожнілий гаманець став своєрідним поштовхом для розкриття своїх потенціалів і прояви підприємницьких талантів. Можливо, і у вас спить потенційний бізнесмен і пора його розбудити?

Дарина Шварцман, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

422