Відключення світла в Києві загрожують паралізувати київську промисловість. Через дефіцит електроенергії заводи і офіси не можуть працювати. Жителі області тим часом сидять не лише без світла, а й без тепла. Про це пише газета «Вести».

Кілька днів аварійних відключень світла - і в столиці вже готові мітингувати і перекривати дороги. «Приїхав на роботу, а через 10 хвилин вимкнули світло. Через 15 хвилин знову ввімкнули. І так по кілька разів щодня. Без світла працювати ми не можемо, у нас і опалення від електрики», - розповів працівник одного з підприємств в промзоні на вул. Магнітогорській.

Через відсутність світла він, як і співробітники десятків інших підприємств у цьому місці, ризикує залишитися без зарплати. Люди вже думають перекривати дороги чи виходити на мітинги. При цьому їх обурює те, що деяким об'єктам не щастить щодня, тоді як інші не відключали ще жодного разу.

Так, бізнес-центру «Форум» на Куренівці з початку тижня світло відключають щодня. «Я працюю за ноутбуком. А люди, які сидять за звичайними комп'ютерами, не можуть працювати. Повністю простоюють цілі відділи», - розповіла співробітниця БЦ Катерина. Її колеги по нещастю тільки і говорять про те, чи дадуть їм зарплати за простій.

До речі, відключають у столиці і супермаркети.

«Зайшов у магазин, а там - жесть: нічого не працює. І тільки хтось гукає з темряви: «Не заходьте, світла немає і не буде сьогодні!». А як же поїсти?» - написав один з користувачів соцмережі.

У «Київенерго» кажуть, що не можуть скласти для столиці навіть приблизні графіки відключень. Адже в разі критичного навантаження команду на відключення дає диспетчер «Укренерго» і вона має бути негайно виконана в будь-який час. До речі, та ж схема з командою працює і в Київській області, але там вчора склали графіки відключень.

«Якщо графіки відключень в області передбачають можливість відключення цілого району, то у мегаполісі насамперед визначають найважливіші об'єкти, які не підлягають відключенню. Адже в кожному мікрорайоні можуть бути розміщені соціально значущі об'єкти, відключати які не можна. Після команди диспетчера «Укренерго» відключення проводяться вибірково», - сказали в «Київенерго». У компанії акцентують на тому, що зараз відключення в столиці стосуються лише промислових об'єктів. Від графіків жителям області не легше. Там разом зі світлом часто відключається і тепло.

Жителька розташованого неподалік селища Гореничі Ірина каже: «У мене нерви вже на межі. Світло відключали чотири рази! У нас все на електриці, температура в квартирі не вище 15 градусів. Приготувати їжу ні на чому, дитина вже кашляє». А в Ірпені в середу віялові відключення світла призвели до відключення опалення в житлових будинках: через відключення електрики зупинилося обладнання в котельнях.

Київські підприємства отримали попередження, що відключення триватимуть як мінімум до 5 грудня: тоді в роботу повинні повернути один з енергоблоків Запорізької АЕС. Підприємці вже звернулися в Кабмін з проханням запровадити прозорий і зрозумілий механізм відключень. На деяких підприємствах змушені скорочувати плату своїм працівникам.

Нелегко зараз і столичній промисловості. Відключали світло і на заводі ЗБК ім. Ковальської. «Електрику відключають - і все обладнання зупиняється. Єдине, що ми можемо - це запустити генератор і возити його на візку від одного крана до іншого - знімати кранівників», - розповів головний енергетик підприємства Олександр Кривда.

За його словами, у понеділок світла на підприємстві не було близько шести годин, а у вівторок - більше восьми. Хоча обіцяли відключати лише на дві. «Коли бетономішалки зупиняються, у нас є тільки одна година, щоб дістати з них розчин - інакше він застигне і зіпсує обладнання. Вироби йдуть відразу в сміття. Робочі все роблять вручну. У тому числі розвантажують щебінь з транспортерних стрічок: навантаженими вони не зможуть запуститися», - каже Кривда.

А заводу «Укрпластик» (виробляє пакувальну плівку) вдвічі обмежили подачу електрики. Через це підприємство з початку тижня простоює. На половині потужностей ці лінії не здатні працювати.

«Лінії розраховані на те, щоб безперервно працювати протягом, скажімо, місяця. Включати і відключати їх ми не можемо. Через це обладнання може вийти з ладу. Так що все поки стоїть», - розповів заступник голови правління «Укрпластика» Сергій Чепелев.

На Київському маргариновому заводі сказали, що їм обмежили споживання електрики, через що на підприємстві - недовипуск продукції.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом