Росія повелася непристойно, заборонивши багатьом білоруським підприємствам поставку продовольчих товарів на свою територію.

Про це заявив у середу президент Білорусі Олександр Лукашенко на нараді з вжитих заходів для зняття заборон на ввезення білоруської продукції в Росію і транзит товарів з санкційного списку.

«Росія повелася непристойно, заборонивши багатьом білоруським підприємствам постачання товарів на свою територію», - сказав президент Білорусії.

На його думку, причина цього - «різного роду шахраї, які крутяться в Росії і хочуть нагріти руки на російському ринку за рахунок роздування цін», а постачання білоруських товарів значно стримує зростання цін, передає ТАСС.

За словами Лукашенка, «головне питання в тому, що Росія пішла на порушення всіх домовленостей, яких ми досягли в нашому Митному союзі».

«Це можна пояснити якимись питаннями безпеки, тероризму, ядерної безпеки, можна придумати все і пришити ярлики, але білоруську продукцію в Росії, Казахстані, СНД прекрасно знають, купують, і у нас жорстокі вимоги до неї», - сказав він. «Навіщо нагнітати обстановку і створювати проблеми?» - зазначив президент.

Водночас президент Білорусі відкидає звинувачення Росії в несумлінності Мінська при постачанні білоруського продовольства на російський ринок.

«Ми категорично заборонили махінації з західними товарами з метою поставок на російський ринок - типу переклеїли ярлик і поставили. Цього немає, не було і не буде. Але ми переробляли і будемо переробляти ту продукцію, яку вважаємо за потрібне, на території Білорусі», - заявив він сьогодні на нараді про заходи зі зняття заборон на ввезення білоруської продукції в Росію і транзит товарів санкційного списку.

За словами президента Білорусі, Мінськ не може допустити заборони транзиту продовольства з Заходу на Росію.

«Якщо Росія не хоче, щоб якісь товари йшли через неї транзитом в Казахстан, Узбекистан, Китай, Монголію, Туреччину, нехай вона займається забороною цього транзиту», - сказав Лукашенко. За його словами, Білорусь - транзитна республіка і від цього отримує гроші.

«Ми не можемо заборонити через білоруську територію транзит товарів в інші країни. Це порушення всіх норм міжнародного права», - сказав Лукашенко.

«Виходить так, що Росія хоче закрити Білорусь як транзитну державу, - вважає президент. - Цього ми не можемо зробити».

Нагадаємо, Росія з 24 листопада посилила умови транзиту рослинної продукції з Білорусі через підозри в контрабанді.

6 серпня президент Росії Володимир Путін підписав указ про заборону імпорту сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства з країн, які запровадили санкції проти Росії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

33