В Україні йде війна за акції та частоти БТБ. Таку думку Forum'у висловив директор Фонду української політики Кость Бондаренко.

«Питання БТБ - це питання частот. За них ведуться війни. Частоти коштують досить дорого. І тут не стільки фігура Сергія Арбузова, скільки - спроба заволодіти частотами. Відразу ж після подій на Майдані, приходу нинішньої влади, нові хазяїни життя порушували питання: як можна перехопити акції телеканалу БТБ», - завив він.

Що ж стосується кримінального провадження за створення і фінансування національного банківського телебачення, то Бондаренко не виключив, що справа може дійти до суду.

«Будь-яку справа, в тому числі й притягнута за вуха, може бути і до суду доведена. Зверніть увагу, сьогодні багато справ, притягнутих за вуха, з серії: не знали до чого причепитися. Та ж ситуація тут», - упевнений експерт.

Нагадаємо, за словами начальника головного слідчого управління ГПУ Святослава Лаганяка, Сергій Арбузов, будучи главою НБУ, всупереч нормам закону організував прийняття завідомо неправомірного рішення про створення національного банківського телебачення.

«Спонсорування каналу, і подальше функціонування здійснювалося виключно за рахунок НБУ. Водночас у законодавстві є чітка заборона на такі дії», - сказав прокурор.

Разом із тим, сам Арбузов категорично спростував інформацію ГПУ.

«Практика гучних заяв і відсутності аргументів сприяла тому, що відомство дискредитоване в очах суспільства. І навіть незважаючи на фактично «лежачий стан», прокуратура продовжує озвучувати звинувачення, які не мають стосунку до реальності. Наприклад, теза слідчого про те, що БТБ створено всупереч чіткій забороні. Але це ж абсурдно. Невже мені потрібно вказувати слідчому на те, що такої заборони в законодавстві не існує. Крім того, є норма, що дозволяє НБУ засновувати і брати участь в капіталах дочірніх підприємств. Що й було зроблено в цьому випадку», - сказав Арбузов.

Нагадаємо, телеканал створений 17 червня 2011 року рішенням правління Національного банку України «з метою інформаційного забезпечення громадян і суспільства своєчасною, достовірною та повною інформацією про політику Національного банку».

Відповідно до статті 71 Закону «Про Національний банк» НБУ має право участі у капіталах інших підприємств та установ.

Згідно зі статтею 68 Закону «Про Національний банк» до діяльності НБУ належить забезпечення гласності з питань банківської діяльності.

Таким чином, на думку юристів, НБУ мав повне право для забезпечення гласності з питань банківської діяльності створювати окрему юридичну особу, в тому числі телеканал, який створений у формі товариства з обмеженою відповідальністю.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

28