Україна, за результатами формування нового Індексу сприйняття корупції-2014 від Transparency International, отримала лише один додатковий бал порівняно з 2013 роком і залишається в клубі тотально корумпованих держав, повідомляється в прес-релізі, поширеному керівником департаменту комунікації «Transparency International Україна» Ольгою Тимченко в середу вранці.

«26 балів зі 100 можливих і 142-ге місце із 175 позицій - такі показники України в цьогорічному Індексі сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index) від Transparency International. Україна вкотре опинилася на одному щаблі з Угандою та Коморськими островами як одна з найбільш корумпованих країн світу», - констатується в прес-релізі.

Такі результати викликані малопомітним просуванням руйнування корупційних схем, отриманих у спадок від попередніх правлячих режимів.

«Незважаючи на «зміну фасаду», Україна продовжує тупцювати на місці. Нещодавно ухвалені закони поки що не дали відчутних результатів в антикорупційній боротьбі», - підкреслили у Transparency International.

За словами виконавчого директора українського представництва Transparency International Олексія Хмари, ухваливши певні закони, держава показала намір рухатися в бік реформ, але цього недостатньо.

«Антикорупційні закони, ухвалені 14 жовтня 2014 року, заклали лише основу, фундамент для змін. Якою ж буде ця реформа - покажуть найближчі події. Причому вже у грудні», - підкреслив він.

«Новий уряд країни разом із новим парламентом мають попрацювати над бюджетом країни на 2015 рік. Чи знайдуться в ньому гроші на Антикорупційне бюро або електронну систему всіх декларацій чиновників, питання досі відкрите. Політична воля - це не тільки рішучі заклики з високих трибун. Це практичні кроки з виконання нових антикорупційних законів, а саме: прозорий підбір персоналу нових антикорупційних органів, покарання всіх причетних до корупційних схем, невтручання в роботу борців з корупцією. Саме цього не вистачає Україні, щоб піднятися в рейтингах Індексу сприйняття корупції», - додав О. Хмара.

При цьому Тransparency International відзначає і певні позитиви в антикорупційних кроках країни, зокрема за останній рік бюрократія стала менше душити бізнес, експорт та імпорт стають трохи вільнішими від хабарів.

Для того щоб в Україні відбулися реальні антикорупційні зміни, «Тransparency International Україна» закликає уряд, парламент і Президента в найкоротші терміни зробити низку кроків. Насамперед, запустити роботу нових антикорупційних органів, ухваливши поправки до антикорупційних законів та передбачивши необхідні ресурси на створення інституцій і відбір кваліфікованих кадрів. По-друге, ухвалити закони про прозорість фінансів політичних партій та виборчих кампаній.

По-третє, розробити план дій уряду у сфері протидії корупції на основі ухваленої антикорупційної стратегії із залученням громадськості та ЗМІ. По-четверте, забезпечити реальне розкриття даних держреєстрів, насамперед реєстру нерухомості та земельного кадастру. По-п'яте, почати регулярні перевірки службовців на добропорядність, у тому числі і шляхом зіставлення їхнього стилю життя задекларованому ними майну.

«Індекс сприйняття корупції базується на незалежних дослідженнях, в яких беруть участь міжнародні фінансові та правозахисні експерти, в тому числі Світового банку, Freedom House, World Economic Forum, Азіатського та Африканського банків розвитку. Індекс є оцінкою від 0 (найвищий рівень корупції) до 100 (відсутність корупції)», - наголошується в прес-релізі.

«Transparency International Україна» є представництвом глобальної антикорупційної неурядової організації Transparency International, яка має понад 90 національних представництв та працює в більш ніж ста країнах світу. Місія представництва: обмежити збільшення рівня корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

53