Один із головних вишів США – Гарвардський університет – вручив генеральному секретареві ООН Пан Гі Муну премію «Гуманіст року».

У ході церемонії, що проходила в меморіальній церкві Гарварду, адміністративний глава Об'єднаних Націй заявив, що приймає почесну нагороду від імені всесвітньої організації та всіх її співробітників, повідомляє ТАСС.

«Я знаю, що присуджуючи мені премію «Гуманіст року», Гарвардський фонд також віддає належне роботі Об'єднаних Націй, і насамперед, тисяч гуманітарних співробітників, миротворців, правозахисників, тих, хто залучений в зусилля з реагування на вірус Ебола, а також інших людей, які втілюють у життя ідеали, на яких базується організація. Від імені хороброго і відважного персоналу ООН, що надає допомогу людям по всьому світу, я дякую вам за це визнання», - сказав Пан Гі Мун.

У своїй промові генсек перерахував основні виклики, які стоять перед організацією на порозі її 70-річчя. «Сьогодні світ стикається з погрозами мирного співіснування, і навіть нашого фізичного існування на цій планеті, яка у нас одна на всіх», - заявив він. За його словами, майбутнє Землі і людства затьмарюють проблеми зміни клімату, хвороби, голод, злидні, конфлікти і загроза розповсюдження зброї масового знищення.

Пан Гі Мун, який є випускником Гарвардського інституту державного управління імені Джона Кеннеді, став четвертим поспіль генсеком ООН, що удостоївся почесної премії, яка щорічно вручається фондом американського вишу. У 1985 році премія присуджувалася перуанцю Хав'єру Пересу де Куельяру, в 1994 році - єгиптянинові Бутрос Бутрос-Галі, а у 1998 році - ганцю Кофі Аннану.

У різні роки звання «Гуманіст року» присуджувалося Королеві Йорданії Нур аль-Хусейн, архієпископу Десмонду Туту, американському дизайнерові Томмі Хілфігеру, поп-музиканту Лайонелу Річі, актрисі Шерон Стоун. Минулого року премію отримала пакистанська правозахисниця Малала Юсуфзаї.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

30