Ризики дефолту для України є дуже значними. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу на тему «Чи уникне Україна дефолту наступного року?», висловив президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.

«Ми вважаємо, що ризики дефолту дуже значні», - зазначив експерт.

За його словами, найбільше сприяють можливому дефолту дії Національного банку та уряду України.

«На сьогоднішній день ми бачимо наполегливість у контексті посилення фіскального адміністративно-силового тиску. Починаючи з аргументів про недопущення фінансової катастрофи, необхідності збереження національної грошової одиниці, а в сумі це фіскальний пакет. Це основна технологія діяльності Національного банку України, який запроваджує адміністративні обмеження, що стосуються обов'язкового продажу валюти, скорочення термінів повернення валютної виручки, різкого зниження й так низької конкурентоспроможності експорту. Це створює умови тіньового обігу валюти та умови, коли експортери змушені шукати варіанти, щоб не заводити валюту в рідну державу, тому що разом з цими обмеженнями не працює і валютний ринок, немає доступу до нього на прозорих ринкових умовах», - пояснив Кінах.

Експерт акцентував також на відсутності бачення нового формату влади в контексті хоча б короткострокових кроків з виходу із системної кризи.

«Відсутність навіть проекту державного бюджету на 2015 рік не має прецедентів за всю історію незалежності нашої держави. Коли уряд, грубо порушуючи вимоги Конституції України, Бюджетного кодексу, не подав проект держбюджету на наступний рік у терміни, визначені законодавством України не пізніше 15 вересня поточного року. Це ще більше посилює недовіру інвесторів до нашої держави, і не дає можливості українському бізнесу формувати конкретні бізнес-плани, фінансові плани, тактику та стратегію поведінки на внутрішньому і зовнішньому ринках», - уточнив Кінах.

При цьому експерт підкреслив, що спільних дій НБУ та Кабміну щодо виходу з кризи не видно.

«Курс національної грошової одиниці - це інтегральний показник статусу економіки, конкурентоспроможності та інших напрямів і дій, що стосуються стабілізації фінансового ринку. Це повинні бути спільні дії. Жодного прикладу спільних дій Національного банку України та уряду серйозно не було наведено. Це неприпустимо. І такі однобокі, ситуативні, одномоментні так звані антикризові дії не поліпшують ситуацію з точки зору стабільності фінансової системи, а навпаки, погіршують. Необхідно боротися не тільки за розподіл валюти, що надходить в державу, а й створити стимули, щоб цієї валюти було більше», - підсумував Кінах.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

26