Девальвація гривні створює величезний ризик для платоспроможності українців. Таку думку в ході круглого столу на тему «Чи уникне Україна дефолту в наступному році?» висловив президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах, передає кореспондент ForUm'у.

«Девальвація гривні безпрецедентна, практично 100% з початку поточного року. Це величезний ризик для України. В першу чергу - з точки зору платоспроможності наших громадян. На внутрішньому ринку України понад 60% товарів, крім продовольчої групи, це імпортна продукція. І кожен відсоток девальвації грошової одиниці - це зростання роздрібних цін, інфляції споживчих цін, падіння купівельної спроможності наших громадян», - зазначив експерт.

За словами Кінаха, якісні показники економіки України, що характеризують купівельну спроможність внутрішнього ринку, платоспроможність громадян, погіршилися.

«Вперше за останні 10 років ми спостерігаємо падіння темпів розвитку товарообігу в Україні - мінус 6-7%. Є закони економіки, які діють незалежно від держави. І якщо немає платоспроможного попиту, немає ні умов, ні стимулів для виробництва конкурентоспроможної продукції і послуг», - пояснив експерт.

На думку Кінаха, держава повинна підтримувати українців при такому рівні девальвації.

«Це має супроводжуватися чіткими системними заходами уряду, Національного банку з підтримки платоспроможності внутрішнього ринку, громадян України, щодо їхнього адресного соціального захисту, в тому числі - як фактору розвитку економіки і інвестицій в неї», - підсумував експерт.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

39