Навесні 2015 року Україна може опинитися в стані технічного дефолту. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході круглого столу на тему «Чи уникне Україна дефолту в наступному році?» повідомив директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров.

«Наш уряд, особливо НБУ, перестав управляти очікуваннями бізнесу і населення. В Україні від 6,5% до 14% збільшили облікову ставку. Зараз ринок завалений на продаж бізнесу. Немає роботи, тому що немає покупців. Максимум навесні ми будемо в стані технічного дефолту», - сказав Гончаров.

На його думку, Україна опинилася у важкій ситуації у цьому році.

«Раніше представники бізнесу мене просили сказати НБУ: «Зменшити облікову ставку», - а сьогодні ті ж люди кажуть - нічого не треба просити, адже споживчий попит впав настільки, що товар лежить на складі. Кредити вже не потрібні. Кредит потрібен, коли є розширене виробництво, а зараз воно звужене. Потрібно визнати, що в Україні відбулася деіндустріалізація. Схід став, і тих джерел, які могли б дати кошти банкам, кровоносній системі країни, немає», - зазначив він, додавши, що одним з таких джерел могли б стати вклади українців, але тепер потрібно близько 5-7 років, щоб відновити довіру населення до банківської системи.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

178