Звільнений заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Вадим Улида не вчинив протиправних дій, приймаючи рішення про закупівлю електроенергії в РФ. Про це кореспонденту ForUm'у повідомив екс-начальник Управління зв'язків з громадськістю НАК «Нафтогаз України», незалежний експерт з питань енергетики Валентин Землянський.

«Заступник міністра сам приймати рішення щодо закупівлі електроенергії не може. В наших реаліях самостійно такі рішення явно не приймаються. Вони узгоджуються по вертикалі. Питання в іншому: узгодження могло носити усний характер, тому Улида, можливо, не мав ніяких доказів на свій захист», - сказав Землянський.

При цьому експерт нагадав, що був відповідний указ Президента про те, що необхідно розглянути можливість закупівлі електроенергії в РФ.

«Все було в рамках дозволеного. Тобто ніяких протиправних дій заступник міністра не вчинив. Тим більше що були просто законтрактовані потужності. Ще стояло питання в ряді процедурних моментів, починаючи з встановлення тарифу, закінчуючи подачею заявки в об'єднаний ринок електроенергії. Кабмін мав усі можливості адміністративними шляхами заблокувати таке рішення або винести дисциплінарний осуд. Нічого страшного в укладеному контракті не було. Але там був незрозумілий посередник. Це питання можна розглядати, або вимагати, щоб компетентні органи перевірили його легітимність», - пояснив він.

Інших «підводних каменів», на думку Землянського, у контракті не було.

«Ситуація, яка склалася з наявністю вугілля на теплоелектростанціях, складна. В перспективі для України закуповувати електроенергію в РФ - це не найкращий вихід. Але це питання стратегії. Якщо ми беремо поточний момент, у нас немає іншого виходу, крім як підстрахуватися додатковими потужностями. Такі рішення повинні носити тимчасовий характер. Після стабілізації ситуації Україна повинна їх скасовувати, адже наша країна в змозі забезпечувати себе електроенергією. Україна може навіть експортувати. Якщо ж ми не скасуємо його, то перетворимося в транзитера російської електроенергії в Європу. Це явно не входить в плани України, адже це працює на чужий, а не наш бюджет», - переконаний експерт.

Нагадаємо, що 26 листопада Кабмін своїм рішенням звільнив заступника міністра енергетики Улиду. Як заявив Міністр Кабміну О. Семерак: «Ми відреагували на рішення Міненерговугілля, що схвалює імпорт електроенергії з Російської Федерації». Напередодні було опубліковано дозвіл Міненерговуглепрому на імпорт електроенергії з Росії компаніями «ДТЕК» і «Енергомережа», які подали відповідні заявки в міністерство. Документ був підписаний ще 14 листопада заступником міністра Улидою. Зроблено це «з метою забезпечення надійного функціонування Об'єднаної енергосистеми України», причому, на підставі рішення РНБО від 4 листопада поточного року «Про забезпечення енергобезпеки держави та негайні заходи для стабільного проведення опалювального сезону».

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

57