Прогнозувати цифри бюджету на наступний рік можна тільки за наявності самого бюджету. Таку думку висловив Forum'у виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, коментуючи бюджетний прогноз Міністерства фінансів.

«Я б не здивувався, якщо б ми побачили дефіцит держбюджету в наступному році на рівні 5-7% ВВП. Всі розповіді про більш високі параметри здаються з області фантастики», - зазначив Устенко.

«Всякі розповіді з приводу того, скільки недоотримають і наскільки виконають бюджет наступного року, не мають зараз реального ґрунту під ногами. Необхідна наявність бюджету і тих макроекономічних показників, які туди закладаються, наприклад, економічне зростання і все з цим пов'язане», - пояснив експерт.

При цьому Устенко висловив упевненість, що Україні необхідно значно скорочувати державні витрати.

«На наступний рік всі міжнародні фінансові інституції, насамперед Міжнародний валютний фонд, будуть наполягати на різкому зниженні нашого дефіциту державного бюджету. Жити з дефіцитом державних фінансів, як у цьому році, на рівні десяти відсотків - це просто крах», - підсумував експерт.

Як раніше повідомляв ForUm, дефіцит державного бюджету України в січні-жовтні 2014 року склав 53,777 млрд грн, що на 12,955 млрд грн, або на 31,74%, більше дефіциту за аналогічний період минулого року, заявили у Міністерстві фінансів України.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

32