Побоювання, що нестійкий режим припинення вогню між Україною і Росією добігає кінця, знову викликали тривоги щодо платоспроможності країни.

У середу вартість запозичень для уряду зросла до рекордно високого рівня, після того як прес-секретар Міністерства закордонних справ у Києві звинуватив Москву в перекиданні важкої бронетехніки через східний кордон, пише «Капітал» з посиланням на The Financial Times.

Головнокомандувач об'єднаних збройних сил НАТО в Європі американський генерал Філіп Брідлав у ході візиту в Київ також висловив стурбованість нарощуванням російських військ в окупованому Криму.

Українські держоблігації на суму $ 2,6 млрд з терміном погашення у 2017 р. різко впали в ціні. В результаті їх прибутковість досягла історичного максимуму в 18,6 %. Ціна боргових зобов'язань з найближчим терміном виплат - держоблігацій на $ 500 млн з погашенням у 2015 р. - також учора впала до 85 центів за долар, а їх прибутковість перевищила 27 %, оскільки інвестори готуються до ескалації конфлікту та його подальшого негативного впливу на економіку країни.

Через складну фінансовоу ситуацію в країні економіка, як очікується, у 2014 р. скоротиться більш ніж на 7 %.

Світове кредитно-рейтингове агентство Moody's нещодавно припустило, що це може призвести до дефолту України за міжнародними боргами наступного року, бо підштовхне відношення боргу до ВВП до рівня понад 60 %. Це своєю чергою призведе в дію пункт про дострокове погашення $ 3 млрд кредиту, наданого Росією ще до кризи.

На думку Moody's, якщо це станеться, інші власники єврооблігацій також можуть зажадати дострокового погашення боргу, що призведе до потенційної кризи ліквідності та дефолту. Офіційні дані щодо ВВП України повинні бути опубліковані в березні.

Крім того, зараз гривня близька до рекордно низького рівня щодо долара, золотовалютні резерви впали до найнижчого рівня майже за десять років, а наприкінці року країна повинна буде сплатити величезний рахунок від російського «Газпрому».

Досі Україна могла покладатися на фінансування міжнародних кредиторів. МВФ надає їй кошти в рамках програми фінансування у розмірі $ 17 млрд, близько третини з цих коштів уже виділено.

Коментатори на Заході вважають, що Україні в разі продовження кризи з РФ знадобиться додаткова допомога. Київ уже звернувся до Євросоюзу з проханням виділити додаткові € 2 млрд для допомоги в оплаті зимових постачань природного газу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

24