На сьогодні Україна не може відмовитися від призову в армію і підтримувати свій позаблоковий статус. Про це, як передає кореспондент Forum'у, виступаючи у Верховній Раді з позачерговим посланням про зовнішнє і внутрішнє становище України заявив Президент Петро Порошенко.

«У нас сьогодні немає іншого вибору, крім як поки що відмовитися від повного переходу армії на контрактну основу, як би популярно це не звучало. Сусіди підправили наші плани і без призову зараз поки що ніяк», - зазначив він.

Водночас Порошенко заявив, що позаблоковий статус України на сьогодні не може й не зміг би гарантувати безпеку і територіальну цілісність України. «Від нього треба відмовлятися. Ця позиція призвела до великих втрат, тому ми і вирішили повернутися до курсу на інтеграцію в НАТО. І вже сьогодні поглиблюємо співпрацю з Альянсом. Працюємо над оперативною сумісністю озброєння України з арміями країн-членів Альянсу, переорієнтуємося на натовські стандарти в оборонному комплексі. Але у той же час закликаю всіх усвідомити, що політичні спекуляції довкола того, що сьогодні негайно приєднатися до НАТО, не наближають, а, на жаль, навпаки, віддаляють Україну від часу вступу в НАТО», - підкреслив він.

При цьому Глава держави також заявив, що остаточне рішення з цього питання має приймати народ України.

Нагадаємо, раніше Президент України Петро Порошенко заявив про те, що рішення про можливий вступ країни в НАТО прийматиметься на всеукраїнському референдумі.

 

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом