Починати Третю світову війну ніхто не має наміру, але Україна все-таки не позбулася загроз воєнних дій. Про це, як передає кореспондент Forum'у, заявив Президент України Петро Порошенко, виступаючи у парламенті.

«Третьою світовою війною нас лякати не треба, насправді починати її ніхто не збирається, і це теж важливо враховувати, ми з вами, шановні новообрані депутати, шановний український народе, живемо в умовах війни, і вона, безумовно, гальмує наші плани», - сказав він.

При цьому Президент вважає, що за нинішніх умов дуже складно працювати з іноземними інвесторами.

«Наприклад, як можна переконати інвесторів вкладати гроші у країну, що воює, яким чином можна забезпечити стійке зростання країни, коли значна частина економіки просто фізично знищена. І на ці питання ми з вами повинні знайти відповідь», - зазначив Порошенко.

Водночас він висловив упевненість у тому, що реалізація положень його мирного плану разом із дотриманням усіх пунктів Мінських угод дадуть в результаті можливість досягти миру на Донбасі.

Разом із тим, Президент заявив, що встановлення миру на Донбасі, незважаючи ні на що, навряд чи зможе вберегти Україну від подальших конфліктних ситуацій.

«Заглядаючи в майбутнє, ми чітко бачимо, що встановлення миру на Донбасі не означатиме звільнення від воєнної загрози зі сходу. На жаль, ця загроза проглядається на дуже далекострокову історичну перспективу, і постійно вимагатиме великих зусиль і колосальних ресурсів. Це реальність, яку Україна усвідомила занадто пізно, яку ми навряд чи зможемо змінити, але якій потрібно навчиться протистояти», - підкреслив Глава держави.

Раніше Порошенко заявив, що Україна на сьогодні є найнебезпечнішим місцем у світі. Він запевнив, що Україна не хоче повномасштабної війни з Росією, однак готова до такого сценарію розвитку подій.

Клімкін, своєю чергою, зазначив, що ситуація в Україні – це краш-тест для світу.

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом