Реальний стан золотовалютних резервів України відомий лише Національному банку. Про це в коментарі кореспонденту ForUm'у заявив народний депутат від фракції «Опозиційний блок» Віталій Хомутиннік.

«Інформація про стан реального обсягу золотовалютних резервів відома тільки НБУ. Ніхто не має права і можливості зайти в сховище Нацбанку і подивитися, які там гроші: облігації якихось країн, золото чи живі гроші», - сказав нардеп.

Він зазначив, що такого роду інформація - державна таємниця.

У той же час, коментуючи інформацію голови НБУ Валерії Гонтаревої про скорочення золотовалютних резервів, депутат зазначив, що влада зобов'язана проінформувати людей про реальний стан справ у країні.

«Новий прем'єр-міністр, голова НБУ, Президент повинні оголосити, яка реальна ситуація. Однак зрозуміло, що економічна ситуація в Україні жахлива, і що ніхто не займається економікою, також видно», - підсумував Хомутиннік.

Нагадаємо, в січні, за даними НБУ, чисті золотовалютні резерви становили (у млн дол.) 10 633, в лютому - 8951, в березні - 8513, у квітні - 8595, в травні  - 11 470 (після надходження траншу кредиту МВФ у розмірі 3,2 млрд дол.), у червні - 11 538, у липні - 10 531, у серпні - 11 181, у вересні - 10 752 (надійшов транш кредиту МВФ у розмірі 1,4 млрд дол.), у жовтні - 6256.

Як відомо, нещодавно керівник НБУ Валерія Гонтарева заявила, що кількість золота у сховищах різко знизилася. На початку цього місяця обсяг золота становив близько $1 млрд, або 8% від загальних золотовалютних запасів. Крім того, згідно з останніми даними, станом на 1 листопада валютні резерви склали $12,6 млрд - найнижчий показник останніх років. В той же час з кінця 2010 на початок 2013 року, коли головою Нацбанку був Сергій Арбузов, запаси золота в резервах НБУ збільшилися з 27,5 тонни до 35,5 тонни. Вартість всього металу за цей же час зросла з $1,2 млрд до $1,9 млрд. Максимум був досягнутий на початку цього року, коли Нацбанк України володів 42,6 тонни золота.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

63