Уряд канцлера Німеччини Ангели Меркель стривожений планом Президента Петра Порошенка провести референдум щодо питання вступу України в НАТО, розглядаючи його як глухий кут, який тільки посилить напруженість у відносинах з Росією. Про це пише в редакційній статті Bloomberg.

За словами одного німецького чиновника, членство України в Організації Північноатлантичного договору не стоїть на обговоренні у Меркель. Він зазначив, що референдум не наблизить Україну до НАТО, оскільки рішення про членство приймаються країнами Альянсу, а не громадянами країни.

«Існує думка, що Меркель і Володимир Путін можуть домовитися, навіть при тому, що вона висловлює розчарування своєю нездатністю вплинути на президента Росії у питанні врегулювання кризи», - пише видання.

«Членство в НАТО для України не стоїть на порядку денному наразі», - сказав Майкл Гросс-Бремер, парламентський батіг для Християнсько-демократичного блоку Меркель.

Опір Німеччини, який також висловлює Франція, - це попередження Порошенку не загострювати конфлікт з прокремлівськими ополченцями, який забрав понад 4300 життів за майже вісім місяців.

Для Путіна Альянс, створений одного разу проти Радянського Союзу, залишається противником. Членство України в НАТО було б абсолютно неприйнятним, заявив учора урядовий чиновник Росії, попросивши не називати його імені у контексті обговорення дипломатичної політики. Будь-який референдум на підтримку членства України в НАТО призведе до подальшої ескалації, яку Росія не потерпить, сказав він.

Меркель тиснула на Путіна, щоб той використовував свій вплив для приборкання повстанців на сході України, однак її відмова від пропозиції референдуму демонструє межі підтримки Європи нового уряду України.

«В останні дні з боку України було зроблено кілька заяв, які не допомогли», - сказав міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус на Радіо Франс Інтер. Його німецький колега Франк-Вальтер Штайнмайєр заявив «Шпігель Онлайн», що він бачить «відносини співпраці між Україною і НАТО, але не членство».

Німеччина стурбована тим, що новий уряд не просувається в боротьбі з корупцією, заявив другий чиновник. На думку чиновника, пропозиції Києва про припинення соціальних або пенсійних виплат у регіонах, підконтрольних НЗФ, нададуть Росії прекрасну можливість втрутитися.

У 2008 році Меркель сприяла припиненню спроби США спрямувати Україну на шляху до можливого членства в НАТО. Минулого тижня вона сказала, що не передумала, оскільки заманювання України у військовий альянс «якісно відрізняється» від зближення колишньої радянської республіки з Європейським Союзом.

«Принаймні, потрібно бути обережними», - сказала Меркель на форумі зовнішньої політики в Сіднеї 17 листопада.

Німецька промисловість також побоюється планів Порошенка. Його прагнення вступити в НАТО «призведе до подальшого погіршення російсько-українських відносин», - сказав Райнер Лінднер, глава німецького Ост-Уссхусс, який займається сприянням діловим зв'язкам з Росією, зазначивши, що це є небажаним.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34