Національний банк України, який пропонує докапіталізацію банків за умови передачі державі 75% + 1 акція банку буде сприяти скороченню фінансових установ країни на 90% від нині існуючої кількості. Про це заявив екс-перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов, повідомляє «УНН» з посиланням на прес-службу політика.

За його словами, наразі Нацбанк фактично поставив власників банків перед вибором: або ліквідація, або передача контролю над фінустановою державі.

«На сьогоднішній день в Україні діє близько 200 банків. Більшість з них зараз перебуває в скрутному становищі, в тому числі за рахунок неефективної політики НБУ. Замість підтримки вітчизняних банків регулятор створює штучні умови, щоб вони вимушено ліквідовувалися. На моє переконання, більшість банків не готові віддати свої активи державі, тому слід очікувати, що найближчим часом з 200 банків в Україні залишиться тільки 20», - сказав Арбузов.

На його думку, така ситуація ще більше поглибить недовіру населення до банків.

«Безумовно, масове закриття банків сприятиме подальшому загостренню ситуації на фінансовому ринку країни. Варто відзначити, що вже сьогодні Фонд гарантування вкладів не може виплатити вкладникам банків, які збанкрутували, необхідні кошти. Якщо ж НБУ ніяк не підтримає життєздатність фінансових установ, знову буде проведена емісія національної валюти, яка і так у надлишку. А звідси - знову девальвація гривні, непідкріплена грошова маса, інфляція, тобто знову створюється замкнене коло, де більше за всіх буде страждати простий українець», - підсумував Арбузов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

22
Теги