Україні належить істотно урізати витрати, щоб вижити наступного року. Таку думку висловив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко під час круглого столу на тему «Чи вдасться Україні вийти з економічної кризи до другої річниці Майдану?», передає кореспондент Forum'у.

«У короткостроковій перспективі жодна країна не змогла різко збільшити доходи державного бюджету, і Україна не буде винятком. Вихід один - «різати» видатки. А це завжди може викликати колосальні проблеми. Прем'єру треба буде вийти на трибуну Верховної Ради і дуже чітко вимовити вкрай непопулярні заходи, які повинна зробити Україна. Без них на неї чекає абсолютний крах, ми увійдемо у стан вільного падіння. І те, що ми переживаємо в 2014 році, може здатися нічим порівняно з тим, що нас може чекати наступного року», - зазначив експерт.

«Дефіцит державного бюджету, який буде результатом цього року і перевищить 10% ВВП, є катастрофічно високим. МВФ прогнозує безпосередньо дефіцит державного бюджету, а це система державних фінансів. Крім держбюджету у нас є величезна «діра», пов'язана з НАК «Нафтогаз», на неї також уважно дивляться. І в Пенсійному фонді у нас проблеми, і з капіталізацією банків. Нагадаю, коли греки падали в абсолютну прірву, вони падали з позначки дефіциту державного бюджету 13% ВВП. Уявіть, що у нас 10,1% плюс три відсотки, які вам легко дасть потреба рекапіталізації банків», - пояснив Устенко.

На думку експерта, без урізання видатків українську економіку не врятують зовнішні запозичення.

«Фондувати дефіцит державного бюджету на зовнішніх майданчиках буде просто неможливо. Треба буде «стримати запал» на 2015 рік. Це означає для уряду України, що треба буде фактично жити на голодному пайку», - підсумував Устенко.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

28